Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NVO Mreža ženskih i dječijih prava u kontinuitetu ukazuje na problem majki koje ne mogu da ostvare kontakt sa djecom

Apelujemo na nadležne organe da uvaže zahtjeve ove organizacije i da poštuju standard Istanbulske konvencije, Član 31 koji zahtijeva da se slučajevi nasilja u porodici uzmu u obzir prilikom dodjeljivanja starateljstva i prava na ostvarivanje kontakta.

Podsjećamo i na preporuke GREVIO komiteta, koji Članom 26 definiše zaštitu i podršku djeci svjedocima nasilja.

Istraživanja su pokazala da djeca koja svjedoče o napadima jednog roditelja na drugog u kući često razvijaju emocionalne probleme, poremećaje kognitivnog funkcionisanja i prihvataju stavove o nasilju koje treba dugoročno rešavati.

PRENOSIMO SAOPŠTENJE NVO Mreža Ženskih i Dječijih Prava u cjelini:

Iako smo vise puta apelovale na razlicite nacine,od oktobra mjeseca pa do danas nijedna institucija se nije oglasila povodom ove problematike koja poprima razmjere epidemije.Nase korisnice i dalje navode da ne mogu da ostvare nikakav kontakt niti komunikaciju sa svojom djecom.U pitanju je grubo krsenje djecijih i roditeljskih prava,nepostovanje sudskih odluka od strane bivsih partnera koji sprovode samovolju,cime se dovodi u pitanje sposobnost institucija da zastite najbolji interes djeteta i u ovim slucajevima majki.Takodje imamo primjer gdje roditelj kome su djeca povjerena na brigu i staranje ne zna naziv skole koju djeca pohadjaju a i da pri tome zapostavlja njihovo obrazovanje.Koji su kriterijumi prilikom dodjeljivanja starateljstva?Kako objasniti cinjenice da sud ne moze sprovesti svoje odluke i da ni na koji nacin ne moze natjerati stranke na izvrsavanje obaveza?Odakle tolika senzibilnost i za osudjene nasilnike?Gdje mi to zivimo i kakvu buducnost za nasu djecu da ocekujemo?

Postavlja se pitanje da li pravni sistem uvidja koliko ce nesagledivih posljedica imati djeca koja nemaju kontakt sa roditeljem ,u nasim slucajevima majkom!?

Da li im je poznata cinjenica da odrastanje u osjetljivoj dobi ,u nezdravom okruzenju te prisilno odvajanje od majke vodi ka narusavanju njihovog mentalnog zdravlja?Ko ce sjutra snositi posljedice?

Istakli bi da smo zadovoljni samo privremenom odlukom osnovnog suda u Kotoru za jednu od nasihh korisnica te da podrzavamo svaku ispravnu odluku kada su djeca u pitanju.

Iako je ovo pozitivan primjer zabrinjavajuce je kako se pravni sistem ophodi prema ostalim slucajevima.

TRAZIMO ODGOVORNOST I ODGOVORE

Опис фотографије није доступан.