Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Poziv umjetnicima za slikanje murala Kane Radević u Podgorici

U okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore, koji CŽP sprovodi u partnerstvu sa ambasadom Holanije u Srbiji i Crnoj Gori, pozivamo zainteresovane umjetnike i umjetnice širom Crne Gore da učestvuju u izradi murala najznačajnijim ženama 19. i 20. veka. Murali će se realizovati u Podgorici, Cetinju i Baru.

PODGORICA: SVETLANA KANA RADEVIĆ (1937-2000)

Kana svoje obrazovanje započinje na Cetinju, nastavlja u podgoričkoj Gimnaziji i studijama arhitekture u Beogradu. Dobija Fulbrajtovu stipendiju i magistarske studije završava na Univerzitetu u Pensilvaniji u klasi svjetski poznatog arhitekte Luisa Kana. Iako se stručno usavršavala i Parizu, Moskvi i Tokiju, u ateljeu čuvenog japanskog arhitekte Kišo Kurokave, Svetlana Kana Radević je svoj život i rad najviše vezala za Crnu Goru, posebno Titograd – Podgoricu. Za sobom je ostavila izuzetno značajna djela, a njena inovativnost u arhitekturi i karakterističan stil privukli su pažnju i svjetskih stručnjaka i ljubitelja arhitekture.

Postala je prva arhitektica u Crnoj Gori, ali i jedna od najznačajnijih arhitektica u Jugoslaviji, svjetski priznata ekspertkinja u svojoj oblasti. Jedna je od osnivačica, kao i prva žena izabrana za redovnog člana DANU-a. 

Sa samo 27 godina je osvojila prvo mjesto na konkursu za izgradnju hotela na obali Morače. Hotel Podgorica, otvoren zvanično na Dan državnosti Crne Gore – 13. jula 1967. godine, smatra se jednim od Kaninih najznačajnijih djela, po kojem je grad i dobio svoj znak prepoznatljivosti, a Kanu pozicionirao u sami vrh savremenih stručnjaka arhitekture u domaćoj i svijetskoj javnosti. Pored ovog hotela, projektovala je i Autobusku stanicu u Podgorici (1968), Spomen-kompleks na Barutani (1980), Hotel Zlatibor u Užicama (1981), Dječji vrtić na Cetinju (1988) i mnoge druge objekte u Crnoj Gori i regionu. Nekoliko projekata uradila je u saradnji sa svojom sestrom, takođe arhitekticom, Ljiljanom Radević, školovanoj na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Njihovo zajedničko djelo “Poslovni Centar Kuševac”, takođe predstavlja jedan od simbola savremene Podgorice.

Bila je prva potpredsjednica Matice crnogorske, redovna članica Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, članica crnogorskog PEN centra, inostrana članica Ruske akademije za arhitekturu i građevinske nauke, članica UNESCO-a. Bila je jedina žena i ujedno najmlađa dobitnica Borbine nagrade za arhitekturu 1968. godine. Za svoj rad je bila ovjenčana i prestižnim priznanjima poput Trinaestojulske nagrade (1968) i Nagrade oslobođenja Podgorice (1992).

 

Kana Radević je postala sama simbolom Podgorice, koju njeni savremenici i prijatelji pamte kao veliku entuzijastkinju, izuzetno dobru i požrtvovanu ženu i empatu, duboko kulturno i identitetski osviješćenu intelektualku i stvaraoca, koja je svojim djelom i angažmanom u društvu ostavila dubok trag. Radovi Kane Radević predstavljeni su u okviru čuvene izložbe “Toward a Concrete Utopia” (Ka betonskoj utopiji) Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980, održanoj u muzeju MoMA u Njujorku 2018-2019. Jedan njen rad je postao sastavni dio MoMA kolekcije. Godine 2021, pregled Kaninog stvaralaštva bio je predstavljen na Venecijanskom bijenalu.


Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju pethodnih radova (portfolio) i skicu/e za predloženi/e mural/e. Na konkurs se mogu prijaviti i grupe umjetnika/ca.

Više informacija o detaljima konkursa za sva tri grada možete naći ovdje.

Prijave i/ili zahtjev za dodatne informacije slati na: izuzetnezenecg@gmail.com

Konkurs je otvoren do 15. avgusta 2023. godine

Show CommentsClose Comments

Leave a comment