Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ODRŽANA RADIONICA “ŽENE I MUŠKARCI 2024”

Radionica “Žene i muškarci 2024” koju smo organizovale uz stručnu podršku Uprave za statistiku (MONSTAT) okupila je predstavnice i predstavnike osam ministarstava, državnih organa i akademije.

Cilj nam je bio da obezbijedimo platformu za medjuinstitucionalnu saradnju u oblasti rodne statistike. Dugoročno ovo doprinosi informisanim politikama koje se zasnivaju na podacima i analizama, a iz kojih će se formirati ciljane mjere za konkretne potrebe stanovništva.

Centar za ženska prava je na temelju istraživanja koje sprovodi na temu dostupnosti rodno razvrstanih podataka predložio preko 100 novih indikatora za naredno, 10. izdanje publikacije Monstata “Žene i muškarci 2024”.

Zahvaljujemo svima koji su svojim angažovanjem i aktivnim učešćem pokazali da entuzijazam u našim institucijama postoji. Ne samo da predstavlja nemjerljivu vrijednost već nas ohrabruje da razmišljamo da je Crna Gora spremna da mijenja postojeći sistem vrijednosti, koji će se graditi na rodno razvrstanim podacima. Ovoj potrebi najbolje svjedoči činjenica da je na sastanku dogovoren intenzivan nastavak rada i još jedan susret, u najskorijem periodu.

_______________

Radionica je organizovana u sklopu projekta “Broje li se žene u Crnoj Gori – Rodna analiza zvanične statistike” koju podržava Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.