Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Underhill fest:U fokusu 2023

PROGRAM „U FOKUSU“CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA I UNDERHILL FESTIVALA

U ovogodišnjoj selekciji „Centra za ženska prava“ i Festivala „Underhill“, publika će imati priliku da pogleda 3 filma i učestvuje u propratnim diskusijama. Program će se održati od 12- do 14. juna u biblioteci “Radosav Ljumović”

ponedjeljak, 12. jun 2023

VOLJETI PATRIŠU HAJSMIT

Eva Vitija / Švajcarska, Njemačka / 2022 I 83′

TREJLER

Film “Voljeti Patrišu Hajsmit” je priča o ljubavnim vezama čuvene spisateljice Patricie Highsmith, koju su proslavile ekranizacije njenih djela u režiji Hitchcocka, Clémenta i Minghella. Film je koncipiran na autorkinim dnevničkim zapisima, isječcima iz intervjua i televizijskih nastupa. Međutim, selektivni odnos rediteljke prema materijalu odaje fascinaciju umjetničkim likom koja zamagljuje realni dozivljaj stvarne osobe koja stoji iza umjetničkog djela – kao sto je bio slučaj sa mnogo poznatih autora u istoriji a i u savremenom životu, kojima su se brutalnosti ili nekorektnosti iz stvarnog života opraštale zbog kvaliteta umjetničkih ostvarenja ili popularnosti.  Tako I ovaj film, fokusiran vise na privatni zivot nego na umjetnost, iskljucuje iz naracije otvoreni antisemitizam spisateljice, kao i neke detalje iz privatnog života koji nisu u skladu sa romantičnom predstavom rediteljke. Sa druge strane, film govori o društvenom neprihvatanju istopolnih veza, navodeći nas da se zapitamo da li neke društvene predrasude sputavaju naše građanske slobode i čine društvo neravnopravnim.   

Diskusija:

Marija Jovanović

Milica Prelević

članice feminističkog programa asocijacije „Spektra“ / aktivistkinje za prava kvir zajednice

utorak, 13. jun. 2023.

VEĆE OD TRAUME

Vedrana Pribačić / Hrvatska / 2022 I 90

TREJLER

Tema filma „Veće od traume“ su potresne životne priče i proces oporavka tri žene iz Vukovara koje su silovane tokom rata devedesetih. Rediteljka Vedrana Pribačić i producentkinja Mirta Puhlovski tri godine su pratile rad programa psihološkog osnaživanja „Ja sam mnogo više od moje traume“, čiji je cilj bio da polaznicama povrati  dostojanstvo i povjerenje izgubljeno tokom rata, pomažući im da prevaziđu identifikovanje sa traumom koju su preživjele i fokusiraju se na sadašnjost i budućnost, bez bola, konflikta i tenzija. Film govori o tome kako su preživljeni užasi i nakon trideset godina utkani u osjećanja, misli i tijela silovanih žena, ali i o ogromnom značaju terapije uz pomoć koje je, čak i trideset godina kasnije, moguće prevazići traumu i krenuti dalje.

Diskusija:

Vedrana Pribačić, rediteljka

Ana Jaredić, psihoterapeutkinja / koordinatora Programa za podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja CŽP

srijeda, 14 jun 2023.

ŽIVOT KAO SVAKI DRUGI

Faustine Cros / Belgija, Francuska / 2022 I 68′

TREJLER

Kombinovanjem porodičnih snimaka koje je snimao njen otac u želji da zabilježi najljepše trenutke porodičnog života i novog, sopstvenog video materijala, u filmu „Život kao svaki drugi“ rediteljka Faustine Cros slika neidealizovani porodični portret. Fokusirajući se na ugao posmatranja svoje majke, koja, odustajući od profesionalnog života zarad brige o porodici godinama polako tone u depresiju, autorka na intimi sopstvene porodice gradi snažan politički stav. Neravnopravna podjela „domaćeg“ rada i  činjenica da žene dan danas moraju da „biraju“ između privatnog i poslovnog života je ogromna prepreka ispunjenju kreativnih potencijala žena.

Zato što je hrabro uprla pogled u svoju porodicu, u želji da razumije svoju majku – bilo koju majku; Za to što je naučila da vidi svoju majku onako kako njena majka vidi sebe – bilo koju ženu; Jer je naučila nove novu priču o svojoj porodici i sebi. U potrazi za razumevanjem porodičnog bola, ovaj film daje glas iskonskom vrisku žena, žena i majki svuda“. (Obrazloženje žirija za dodjelu nagrade „Silver Dove”)

Diskusija:

Svetlana Jovetić Koprivica, profesorica

Anita Stijepčević, koordinatorka Programa javnog zastupanja CŽP

Show CommentsClose Comments

Leave a comment