Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Učešče žena u političkim procesima

REAGOVANJE CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA ZBOG ODSUSTVA ŽENA IZ PREGOVARAČKOG PROCESA ZA SASTAV NOVE VLADE:

PROMJENE SE NEĆE DESITI BEZ UČEŠĆA ŽENA U POLITIČKIM PROCESIMA

Lideru koalicije „Za budućnost Crne Gore“ prof. dr Zdravku Krivokapiću
Lideru koalicije „Mir je naša nacija“ mr Aleksi Bečiću
Lideru koalicije „Crno na bijelo“ dr Dritanu Abazoviću

Javnost sa pažnjom prati pregovarački proces za sastav nove Vlade. Poznato vam je da 50,8% te javnosti u Crnoj Gori čine žene. Žene koje su glasale na izborima. I žene koje su se borile i izborile sa Vama da ih dobijete. Zašto ih nema u sastavu pregovaračkih timova? Da li to znači da ih neće biti ni u novoj Vladi?

Očekivale smo i očekujemo mnogo više od ovakvog starta. Očekujemo od Vas da vodite rodno senzitivnu i inkluzivnu politiku, baš onako kako ste naveli u Sporazumu koji ste potpisali i kojim ste se obavezali da ćete “usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”. Rodna ravnopravnost je jedna od ključnih tekovina i uslov za članstvo u EU.
Vjerujemo da Vam je poznato da su žene nosioci pregovaračkog procesa i da su davale i daju ogroman doprinos pozitivnim društvenim promjenama, kako u okviru institucija i civilnog društva, tako i na individualnom nivou, boreći se svakodnevno za dobrobit društva, ali i porodica, obezbjeđujući preživljavanje svojim najbližima u uslovima nezaposlenosti i siromaštva.

Ne prihvatamo česte tvrdnje političara da nema zainteresovanih žena za bavljenje politikom. Poznato je da su žene bile te koje su gradile i uspostavljale demokratske prakse mnogo prije nego je demokratija ustanovljena kao oblik vladavine. Uostalom, bilo ih je 30% na partijskim izbornim listama, jer je to bio zakonski uslov da one budu prihvaćene.

Kratkovido je i neodgovorno izostavljati na ovaj način potencijal koji predstavljaju žene u Crnoj Gori.

Tražimo da odmah uključite najmanje 30% žena u pregovarački proces za sastav nove Vlade i sve druge procese i reforme koji budu uslijedili. To je uslov da “vaša” Vlada bude i naša.

NVO CENTAR ZA ŽENSKA PRAVA

Podgorica, 17.09.2020.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5