Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rezultati poziva za umjetnike “Izuzetne žene Crne Gore”

Centar za ženska prava, u saradnji sa ambasadom Kraljevine Holandije i opštinama Podgorica, Bar i Cetinje, u julu ove godine raspisao je poziv za umjetnike/ce za učešće u konkursu za oslikavanje murala koji će predstavljati najznačajnije žene 19. i 20. veka, koji se realizuje u okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore“.

Tema konkursa bilo je idejno rješenje za oslikavanje murala : Kane Radović u Podgorici, Jelene Vicković na Cetinju i Stane Tomašević u Baru. Na konkurs je pristiglo više od trideset prijava.

Nakon pregleda pristiglih materijala, žiri u sastavu: Svetlana Dragojević, likovna umjetnica, docentkinja Fakulteta za dizajn i multimedije na Univerzitetu Donja Gorica, Katarina Vujović, producentkinja i Tanja Markuš, likovna umjetnica, koordinatorka Programa za kulturu NVO “Centar za ženska prava“, donio je sledeću odluku:

Za realizaciju murala Kane Radović u Podgorici odabrano je idejno rješenje Miša Joskića, likovnog umjetnika iz Podgorice.

Mišo Joskić rođen je 02.05.1985. u Doboju, BiH. Srednju likovnu školu završio je na Cetinju, nakon koje upisuje Fakultet Likovnih Umjetnosti, takođe na Cetinju, odsjek Grafički dizajn. Oduvijek ga je zanimalo crtanje, slikanje, ilustracija i street art, kojim se uglavnom bavi pored oslikavanja enterijera. Izlagao je samostalno u Podgorici i Novom Sadu. Živi i stvara u Podgorici.

Za realizaciju murala Jelene Vicković na Cetinju, odabrano je idejno rješenje Ksenije Borozan, studentkimje magistarskih studija vajarstva na FLU Cetinje.

Ksenija Borozan, rođena na Cetinju, diplomirala je na Fakultetu za dizajn i multimediju UDG 2021. godine. Iste godine nastavlja studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku vajarstvo. Učestvovala je na više grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnica je nagrade prijestonice Cetinje za najboljeg studenta iz oblasti umjetnosti 2021. godine. Dio je pobjedničkog tima CRESCENTO projekta koji implementira program obrazovanja i prenosa znanja u Jadransko-jonskoj regiji.

Za realizaciju murala Stane Tomašević u Baru, odabrano je idejno rješenje grafičke dizajnerke Emine Nimanbegović

 Emina Nimanbegović je rođena u Baru. Magistrirala je grafički dizajn na Fakultetu za dizajn i multimediju UDG 2023. godine. Učestvovala je u 24 grupne izložbe i realizovala 4 samostalne izložbe. U svojim umjetničkim djelima spaja kontrastne svjetove kako bi stvorila upečatljivu vizuelnu priču. Učesnica je i nekoliko međunarodnih simpozijuma. Dobitnica je druge nagrade za logo Sveti Stefan Hotels. Živi i radi u Ulcinju.

Veliko nam je zadovoljstvo da istaknemo i kvalitetne prijave učesnika koji su ušli u uži izbor za nagradu:

K13 Crew

Ana Kočović i Muhamed Gorana

Team Kunstler

Tijana Vujović

Sanja Abramović

Iva Mandić

Zahvaljujemo svim ućesnicima konkursa koji su uložili trud da doprinesu našoj akciji slavljenja postignuća naših izuzetnih žena kojima su mijenjale društvene okolnosti u Crnoj Gori za dobrobit cijele zajednice!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment