Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reagovanje povodom govora mržnje usmjerenog prema ženama

Govor mržnje usmjeren prema ženama u političkom životu, koji je nažalost neprestano prisutan u našem javnom prostoru, nedavno je doživio vrhunac kroz izjave osuđivanog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kojima se ostrvio na poslanicu Draginju Vuksanović. To je još jedan primjer udaraca najniže vrste, kojima se krše i ljudska prava i moral civilizovanog političkog života. Cilj takvih izjava je eliminacija žena iz javnog života i to se mora spriječiti. Podnijećemo pritužbe i Regulatornom tijelu za elektronske medije Republike Srbije (REM) i Agenciji za elektronske medije Crne Gore (AEM) protiv Happy televizije koja podstiče i promoviše mržnju prema ženama. Pozivamo sve političke aktere u zemlji, prije svega premijera, ministre, poslanike i ostale uticajne muškarce, da se jasno odrede protiv trovanja javnog prostora govorom mržnje, uvredljivim komentarima i omalovažavanjem njihovih koleginica.

Gotovo da nema političkog subjekta u zemlji koji nije prigrlio govor mržnje i seksizam kao legitimno sredstvo političke borbe, iako se radi o zakonom zabranjenom postupanju. Sve to uporno prolazi bez posledica, čime se dodatno ohrabruje taj oblik političke nekulture kojim se krše ljudska prava žena.

I ovom prilikom podržavamo pravo svake žene, bez obzira na to pripada li političkoj partiji, sindikatu, udruženju ili ne, da svoje  stavove iskaže bez straha da će umjesto civilizovanog odgovora dobiti najbanalnije uvrede neistomišljenika, usmjerene na njihovo dostojanstvo i privatni život.

Po ko zna koji put upozoravamo da seksizam i lične uvrede upućene političarkama, samo zato što su neistomišljenice, predstavljaju uvredu za svaku ženu i političko nasilje prema svim ženama, jer se na taj način urušavaju višedecenijski napori da se žene uključe u javni i politički život i održi skromni napredak koji je na tom planu postignut.

Pored toga, riječ je o psihološkom nasilju nad ženama koje ima nesagledive posledice po njihovo zdravlje, ugled, društveni i porodični život, posebno kada se dešava u kontinuitetu, tokom dužeg vremenskog perioda. Ne želimo da nove generacije odrastaju u takvom okruženju, da uče iz loših primjera.

Naredne nedjelje ćemo podnijeti pritužbe Agenciji za elektronske medije povodom programskog sadržaja emitovanog na televiziji „TV Happy“, kao i Regulatornom tijelu za elektronske medije Republike Srbije (REM). Pozivamo direktora AEM i članove Savjeta Agencije (SAEM), posebno naše kolege iz nevladinog sektora u tom Savjetu, da hitno reaguju u ovom i drugim slučajevima kada mediji prenose sadržaje sa elementima govora mržnje i diskriminacije.

                                NVO Centar za ženska prava i NVO Akcija za ljudska prava

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5