Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reagovanje na rodno diskriminišuće izjave poslanika Popovića

 REAGOVANJE POVODOM UVREDLJIVE I RODNO DISKRIMINIŠUĆE IZJAVE POSLANIKA ANDRIJE POPOVIĆA NA RAČUN POSLANICE SUADE ZORONJIĆ

Povodom jučerašnje uvredljive i rodno diskriminišuće izjave poslanika Andrije Popovića na račun poslanice Suade Zoronjić, “Centar za ženska prava” upućuje oštro javno reagovanje i zahtijeva hitno izvinjenje poslanika Popovića i odgovarajuće disciplinske mjere.

Naime, upotrijebivši za poslanicu Zoronjić kvalifakciju „gospođa sa ulice,“ poslanik Popović je uputio ličnu i na rodu zasnovanu uvredu, svjesno ili nesvjesno birajući riječi kojima se vrijeđa i ličnost i naročito pol osobe.

Uvrede ovakvog tipa ne smiju biti tolerisane nigdje u crnogorskom društvu, a posebno ne u javnoj sferi i u najvišem zakonodavnom domu države. Kao poslanik, koji je zadužen da predstavlja sve građane i građanke Crne Gore, poslanik Popović ima posebnu dužnost da se prema svim građanima i građankama ophodi sa poštovanjem i da ne iznosi uvrede, posebno one koje su zasnovane na rodu.

Ne ulazeći u sadržaj političke rasprave u okviru koje je poslanik Popović iznio izjave na račun poslanice Zoronjić, CŽP smatra apsolutno neprimjerenim, uvredljivim i diskriminatorskim rječnik koji je za ovu svrhu upotrijebio poslanik Popović. Političke rasprave o svakom pitanju moraju biti vođene rječnikom koji poštuje ličnosti i ne vrijeđa na ličnom, rodnom, ili bilo kom drugom osnovu.

Stoga Centar za ženska prava zahtijeva da se poslanik Popović bez ikakvog odlaganja javno izvini za uvredu i diskriminatorski rječnik kojim je okvalifikovao poslanicu Zoronjić, kao i da Skupština i politička partija kojoj poslanik Popović pripada preduzmu odgovarajuće disciplinske mjere na osnovu kojih će se ovakvo ponašanje poslanika Popovića ili bilo koje slično ponašanje u budućnosti od strane bilo kog poslanika ili poslanice sankcionisati i, nadamo se, biti iskorijenjeno.

CŽP Centar za ženska prava podsjeća da je problem rodno zasnovane diskriminacije izuzetno prisutan u Crnoj Gori, te da uprkos postojećim zakonskim mjerama za dostizanje rodne ravnopravnosti Skupština Crne Gore još uvijek nije postigla rodno izbalansiranu zastupljenost poslanika i poslanica u plenumu, već je u ovaj skupštinski saziv po prvi put izabran manji broj žena nego u onaj koji mu je prethodio. Imajući navedeno u vidu, smatramo da izjave iznijete u Skupštini ne smiju iskazivati rodnu diskriminaciju, već da je uloga Skupštine da ovaj vid diskriminacije iskorijeni i da doprinese što većem učešću žena u parlamentarnom i opštem političkom i javnom životu zemlje. Navedenom cilju izuzetnu štetu nanose izjave poput ove koju je uputio poslanik Popović i “Centar za ženska prava” izražava zahtjev da se ovakve izjave više ne ponavaljaju.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5