Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

REAGOVANJE NA NEDOPUSTIVO PISANJE PORTALA „AKTUELNO“ O POSLANICAMA GP URA

U susret predstojećim izborima, ponovo svjedočimo uvredljivom i neetičnom pisanju pojedinih medija o ženama u politici. Ovoga puta je u pitanju portal “Aktuelno” koji na nedopustiv način etiketira poslanice GP URA. Zanimljivo je da pomenuti portal, čiji je osnivač Ski resort – Kolašin 1450 A. D. na svojoj web stranici navodi da se rukovodi uređivačkom politikom koja je usmjerena na promociju ljudskih prava i sloboda, slobodu izražavanja i iznošenja različitih stavova o temama od društvenog interesa, a koji ne ugrožavaju zajamčena prava i slobode građana, kao i dostojanstvo čovjeka. Evidentno je da nazivanjem poslanica “starletama političke prostitucije” ovaj portal teško vrijeđa njihovo ljudsko dostojanstvo i krši sopstvene principe rada.

Ovakvo je medijsko izvještavanje o ženama u politici ohrabreno pasivnim odnosom nadležnih institucija prema ovoj pojavi, ali i činjenicom da do sada ni jedan politički lider nije javno osudio govor mržnje prema ženama , niti je preuzeo odgovornost za takvo postupanje članova i podržavalaca svoje partije.

Stoga apelujemo na političke lidere, urednike i vlasnike medija da javno zauzmu stav i pošalju snažnu poruku nulte tolerancije na omalovažavanje žena i drugih diskriminisanih grupa u javnom prostoru i da se javno ograde od svih takvih ponašanja koja dolaze iz njihovih redova.

Pozivamo i pravosudne organe da se odrede prema ovom konkretnom slučaju i preduzmu zakonom propisane mjere da se ovakve pojave sankcionišu.

Podsjećamo i na odredbe Zakona o elektronskim medijima Crne Gore , koje u članu 48 zabranjuju pružanje audiovizuelnih medijskih usluga usluga koje ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu bezbjednost, podstiču mržnju ili diskriminaciju po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije.

Tražimo da se ojačaju nadležnosti Agencije za eletronske medije za kontrolu i onemogućavanje medijskih sadržaja kojima se vrijeđa dostojanstvo lič nosti i nesmetano širi rodna diskriminacija.

U društvu koje ne poštuje žene i manjine , nema mira, tolerancije, demokratije, ni napretka!

Centar za ženska prava / Women’s Rights Center

Spektra

Media Centar

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore – AYDM

Roditelji.me

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić

Queer Montenegro

Nvo Juventas

Centar Za Romske Inicijative

Udruženje LBTQ žena Stana

SOS Podgorica