Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

REAGOVANJE CŽP I AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA POVODOM GOVORA MRŽNJE PREMA ŽENAMA U JAVNOM PROSTORU

Podgorica, 6. januar 2022.

Govor mržnje prema ženama u političkom životu, koji je nažalost neprestano prisutan u našem javnom prostoru, nedavno je doživio vrhunac kroz izjave osuđivanog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kojima se ostrvio na poslanicu Draginju Vuksanović i žene sa Cetinja. To je još jedan primjer udaraca najniže vrste, kojima se krše i ljudska prava i moral civilizovanog političkog života. Cilj takvih izjava je eliminacija žena iz javnog života i to se mora spriječiti. Podnijećemo pritužbe i Regulatornom tijelu za elektronske medije Republike Srbije (REM) i Agenciji za elektronske medije Crne Gore (AEM) protiv Happy televizije koja podstiče i promoviše mržnju prema ženama. Pozivamo sve političke aktere u zemlji, prije svega premijera, ministre, poslanike i ostale uticajne muškarce, da se jasno odrede protiv trovanja javnog prostora govorom mržnje, uvredljivim komentarima i omalovažavanjem njihovih koleginica.

Gotovo da nema političkog subjekta u zemlji koji nije prigrlio govor mržnje i seksizam kao legitimno sredstvo političke borbe, iako se radi o zakonom zabranjenom postupanju. Sve to uporno prolazi bez posledica, čime se dodatno ohrabruje taj oblik političke nekulture kojim se krše ljudska prava žena.

I ovom prilikom podržavamo pravo svake žene, bez obzira na to pripada li političkoj partiji, sindikatu, udruženju ili ne, da svoje stavove iskaže bez straha da će umjesto civilizovanog odgovora dobiti najbanalnije uvrede neistomišljenika, usmjerene na njihovo dostojanstvo i privatni život.