Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Razumijevanje problema porodičnog nasilja i zlostavljanja

Svako može biti žrtva porodičnog nasilja, pa ipak se ovaj problem često ignoriše, opravdava ili poriče. Ovo posebno važi za slučajeve psihološkog nasilja. Sagledavanje i prepoznavanje pokazatelja nasilne veze je prvi korak ka rješavanju problema. Niko ne treba da živi u strahu od onog koga voli. Ako prepoznate sebe ili osobu koju poznajete u sledećim pokazateljima i opisima nasilja, reagujte. Pomoć je dostupna.

Porodično zlostavljanje, poznato i kao supružničko / partnersko zlostavljanje javlja se u slučajevima kada u intimnoj vezi ili braku jedna osoba pokušava da dominira i da kontroliše drugu osobu. Porodično zlostavljanje koje podrazumijeva i fizičko nasilje naziva se porodičnim nasiljem.

Porodično nasilje i zlostavljanje imaju samo jednu svrhu: da postignu i zadrže potpunu kontrolu nad vama. Nasilnik nije „fer igrač“. On koristi strah, krivicu, stid, zastrašivanje da bi vas slomio i držao pod kontrolom. Može ugroziti i povrijediti vas ili vaše bližnje.

Porodično nasilje i zlostavljanje javlja se kod heteroseksualnih parova i u vezama među partnerima istog pola i to svih uzrasta, etničke pripadnosti i ekonomskog statusa. Najčešće su žrtve žene, mada i muškarci bivaju zlostavljani, pretežno verbalno i emocionalno, u nekim slučajevima i fizički. Suština je u tome da nasilno ponašanje nikad nije prihvatljivo, bilo da potiče od muškarca, žene, tinejdžera ili starije osobe. Zaslužujete da se osjećate voljeno, poštovano i bezbjedno.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5