Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Protestno pismo Ambasadi Irana u Beogradu

Podgorica, 4. oktobar 2022.

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za ženska prava (CŽP), uputile su juče protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu nadležnom za Crnu Goru, zbog smrti Mahse Amini koju je pritvorila iranska „moralna policija” prilikom sprovođenja strogih pravila o hidžabu, kao i brutalnog kršenja ljudskih prava od strane iranskih snaga bezbjednosti na mirnim protestima povodom smrti mlade žene,  koje je do sada dovelo do smrti najmanje  130  osoba, među kojima i djece. Hiljade ljudi protestuju u gradovima širom Irana tražeći odgovornost za smrt Mahse Amini, i okončanje nasilja i diskriminacije žena u Iranu.

Osuđujemo svaku nepotrebnu i nesrazmjernu upotrebu sile protiv demonstranata i izražavamo solidarnost sa svima koji se zalažu za ljudska prava, a posebno sa hrabrim ženama u Iranu   koje su izašle na ulice da mirno protestuju   i zahtijevaju svoja  prava. Takođe izražavamo naše duboko saosjećanje sa porodicama iranskih demonstranata/demonstrantkinja koji su izgubili živote u  brutalnom policijskom obračunu kao odgovoru na mirne demonstracije. 
U pismu je istaknuto i da Iran, kao država potpisnica Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, mora poštovati pravo na život, zabranu mučenja i štititi slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja. Zabrana torture je apsolutna u smislu da se nijedan izuzetak ne može prihvatiti, braniti, opravdavati ili tolerisati ni pod kakvim okolnostima.

Apelovale smo na ambasadora da vlasti u Iranu hitno prestanu da vrše represiju nad onima koji se zalažu za ostvarenje ljudskih prava na mirno okupljanje i zabranu diskriminacije i torture.

 Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za ženska prava (CŽP)

Izvor fotografije: Reuters

Show CommentsClose Comments

Leave a comment