Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Protestna šetnja “Danas bi bile među nama”

Protestna šetnja „Danas bi bile među nama“, čiji učesnici su se kretali od Trga Nezavisnosti, prolazeći pored zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva, Skupštine i Vlade, organizovana je povodom nesavjesnog postupanja institucija u slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Iz Centra za ženska prava, SOS telefona Nikšić i Sigurne ženske kuće saopštili su da su podnijeli deset krivičnih prijava protiv državnih službenika koji, kako tvrde iz tih organizacija, nisu koristili svoja zakonska ovlašćenja kako bi zaštitili pravo na život žrtvama nasilja u porodici.

Izvršna direktorica CŽP istakla je da se “U poslednje vrijeme, desilo nekoliko slučajeva koji su prijavljivani policiji, a koji su završili tragičnim ishodom. Želimo da spriječimo da se to ponovi. Crna Gora je dužna da brani pravo na život“.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, iz organizacija poručuju da očekuju od države da zaštiti pravo na život svake žene koja prijavi nasilje u porodici, ili partnersko nasilje.

“Imali smo četiri slučaja, koja su bila prijavljena, a gdje skoro ništa nije urađeno da se žrtve zaštite. Mi želimo da se to više nikada ne dogodi.”

Broj prijava na godišnjem nivou iznosi oko 1,4 hiljade.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5