Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Protest zbog podrške države nasilju nad ženama i djecom

Podgorica, 5. jul 2021.

Saopštenje nevladinih organizacija povodom pomilovanja zlostavljača žene i djece:

PROTEST ZBOG PODRŠKE DRŽAVE NASILJU NAD ŽENAMA I DJECOM

Nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od nasilja nad ženama i nasilja u porodici izražavaju oštar protest zbog odluke predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, donijete  na osnovu Mišljenja koje je potpisao rukovodilac Ministarstva pravde i ljudskih prava i ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović,  da pomiluje osuđivanog nasilnika u porodici Tomaša Boškovića, koji u kontinuitetu  grubo zloupotrebljava roditeljsko pravo, ne poštuje zakon i sudske odluke  i radi protiv interesa svoje maloljetne djece, kojima već 3 godine nastoji da onemogući kontakt sa majkom. 

Predsjednik je ovom odlukom ohrabrio protivpravno ponašanje i nepoštovanje sudskih odluka na štetu djece, a obeshrabrio sve roditelje koji se bore da ostvare kontakt sa svojom decom, u skladu sa sudskim odlukama.

Ovim činom je  država Crna Gora počinila nečuvenu institucionalnu diskriminaciju žena i djece žrtava nasilja i prekršila pravno obavezujuće međunarodne standarde, u prvom redu standarde Konvencije o pravima djeteta i Istanbulske konvencije.

Predsjednik  i ministar su ovim činom mnogim žrtvama koje se u ovom trenutku mukotrpno bore da zaštite sebe i svoju djecu od nasilja, poslali nedvosmislenu poruku da država Crna Gora podržava nasilje i da njeno postupanje ne vode važeći zakoni, već oni koji danima  zloupotrebljavaju javni prostor, nekažnjeno šire govor mržnje prema ženama i kreiraju ambijent linča i mizoginije.

Ova odluka nanosi nemjerljivu štetu višedecenijskim naporima da se žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u porodici omogući zaštita i pristup pravdi, a nasilnike ohrabruje da krše zakon, da ne poštuju sudske odluke  i da bespovratno kontaminiraju javni prostor neistinama i mržnjom prema ženama.

Predsjednik je ovim činom kreirao atmosferu pravne nesigurnosti, ugrozio princip vladavine prava, a institucijama poručio da njihove odluke nisu obavezujuće za nasilnike.

Pozivamo građane i građanke, predstavnike institucija, poslanike i poslanice i donosioce odluka  koji ne pristaju na bezakonje i državno nasilje nad ženama i djecom da nam se pridruže na protestu koji organizujemo u utorak u 13 časova ispred zgrade Predsjedništva u Podgorici, u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog br.12.

Nevladine organizacije:

Centar za ženska prava

Centar za romske inicijative

Ikre, Rožaje

Sigurna ženska kuća

SOS Telefon za žene i djecu Berane

SOS Telefon za žene i djecu Nikšić

SOS Telefon za žene i djecu Podgorica

SOS Telefon za žene i djecu Plav

SOS Telefon za žene i djecu Ulcinj

Akcija za ljudska prava

ADAMAS

Anima

Asocijacija Spektra

Centar za građansko obrazovanje

Evropska Asocijacija za pravo i finansije (EALF)

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke – IMI Boke

Juventas

Queer Montenegro

Savez slijepih Crne Gore

Udruženje mladih s hendikepom (UMHCG)

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5