Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Protest povodom ubistva Durije Pojatić

Nevladine organizacije Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i SOS Telefon Nikšić tražile su danas od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da utvrde ličnu odgovornost profesionalaca kako se ne bi ponavljali smrtni ishodi prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Povod za protest je ubistvo profesorke iz Podgorice, jedne od najmanje osam žrtava porodičnog i partnerskog nasilja, koje su ubijene od 2015. do 2017. godine. Ona je i jedna od najmanje četiri žene za koje se zna da su u tom periodu prijavljivale nasilje muških članova porodice i čije je ubistvo moglo biti spriječeno da su insitucije blagovremeno reagovale. U istom periodu tri žene su preživjele pokušaj ubistva, petoro djece je svjedočilo teškim ubistvima u porodici, a jedan otac je ubijen dok je štitio život kćerke i unučadi.

Tražili smo da se mijenja negativna praksa policije koja se odnosi na upozorenje nasilnicima, bez evidentiranja prijave. Takođe smo tražili da Vrhovno državno tužilaštvo krene u provjeru lične odgovornosti državnih službenika, jer bez toga mi nećemo znati ko je tačno u sistemu zakazao i čija je odgovornost.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5