Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Program “U Fokusu”

17, 18, 19. jun 2020 g. u 18:00 č.

Biblioteka „Radosav Ljumović“

U ovogodišnjoj selekciji „Centra za ženska prava“ i Festivala „Underhill“ , koji će se održati u sali biblioteke „Radosav Ljumović“, publika će imati priliku da pogleda 3 filma i učestvuje u propratnim diskusijama:

U srijedu, 17. juna, održaće se projekcija filma „Zastupnice“ („Represent“) autorke Hillary Bachelder, nakon čega će uslijediti diskusija sa Željkom Vuksanović, bivšom predsjednicom Opštine Kolašin, na temu položaja žena u političkom životu Crne Gore, koju će moderirati Gana Čomagić, magistarka dokumentarnog filma.

“Represent” je priča o tri žene koje se kandiduju za političke pozicije u Americi. Prenoseći atmosferu iz njihovog ličnog i profesionalnog života, film istražuje privatne i sistemske prepreke i izazove sa kojima se srijeću na putu ka profesionalnom napretku.

Željka Vuksanović je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, završila Školu evropskih integracija i Školu demokratskog rukovođenja. Profesionalno je bila angažovana u lokalnoj i državnoj upravi i Osnovnom sudu u Kolašinu, kao članica Predsjedništva Socijal-demokratske partije Crne Gore, Odbornica SDP CG u Skupštini opštine Kolašin, kao i predsjednica opštine Kolašin  od 2014. do 2019. godine.

U četvrtak, 18. juna, sa početkom u 18:00 biće prikazan film „Umetnost sećanja“ autorke Jelene Radenović i održana diskusija na temu antifašističkog spomeničkog nasleđa u Crnoj Gori.

Film „Umetnost sećanja“, govori o opstanku umjetnosti uprkos smjenama kulturnih trendova i ideologija, podsjećajući nas na impresivne spomenike Narodnooslobodilačke borbe, koji su pod sloganom “Mi gradimo spomenike, spomenici grade nas!” nastajali širom Jugoslavije. Autorka filma smatra da ova kulturna dobra „svedoče o tome na temelju čega su nastali Jugosloveni, kako su želeli da budu zapamćeni i čemu su stremili.“ Film je osvojio specijalnu nagradu festivala Balkan New Film Festivala iz Stokholma i posebno priznanje u regionalnoj selekciji beogradskog Filmskog festivala „Slobodna zona“. Rediteljka je jedna od nagrađenih učesnica programa RAD, podržanog od „Centra za ženska prava“, koji je UF pokrenuo 2017. godine.

U diskusiji koja slijedi nakon projekcije učestvovaće dr Slavica Stamatović Vučković, dipl.ing.arh., prodekanica za međunarodnu saradnju i vanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici i mr. Milena Filipović, ekspertkinja za kulturni turizam Savjeta za Regionalnu saradnju sa sjedištem u Sarajevu (Regional Cooperation Council – RCC), a diskusiju će moderirati dr. Tatjana Koprivica, istoričarka umjetnosti i naučna saradnica na Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore.

Milena Filipović je koordinatorka sektora kulture regionalnog projekta „Triple P“ koji se izmedju ostalog bavi razvojem kulturne rute posvecene spomenicima II svjetskog rata u šest zemalja Zapadnog Balkana – Balkan Monumental Trail.  U okviru ovog projekta, NVO Expeditio je, 2018-2019. sproveo procjenu spomenika posvećenim II svjetskom ratu u Jugoistočnoj Evropi u cilju formiranja novog regionalnog turističkog proizvoda – WWII Monument SEE. Takođe je izrađena studija o procjeni spomenika NOB-a na teritoriji Crne Gore, čija je autorka dr Stamatović Vučković, na temelju koje je nastala i knjiga „Spomenici II svjetskog rata u Crnoj Gori” iste autorke koju je, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, izdala NVO Expeditio u okviru edicije Kulturne rute Crne Gore (https://www.culturalroutes.me/publikacije/), a čiji je cilj prepoznavanje spomenika posvećenih II svjetskom ratu, njihova valorizacija i afirmacija kao važnog segmenta cjelokupnog kulturnog nasljeđa Crne Gore. Dr Koprivica trenutno učestvuje u realizaciji naučno-istraživačkog  projekta „Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope – CLIO MAP“, Istorijskog instituta UCG, u okviru kojeg će biti izrađena digitalna mapa kulturne baštine Crne Gore koja će, između ostalog, obuhvatiti i spomenike Narodnooslobodilačke borbe.

http://expeditio.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2008:assessments-for-developing-a-new-regional-tourism-product-cultural-route-of-post-world-war-ii-monuments-in-see&catid=234:wwii-monumentsee&Itemid=410&lang=en

U petak, 19. juna, publika će imati priliku da pogleda film „Zemlja je plava kao pomorandža“ („The Earth is Blue as an Orange“), autorke Iryne Tsilyk.

Stih Pol Elijara u naslovu filma “The Earth is Blue as the Orange” (Iryna Tsilyk) govori o kontradiktornostima svakodnevnog života: film prati život Ane, samohrane majke i njeno četvoro djece dok dokumentuju svoju svakodnevnicu tokom opsadnog stanja u Donbasu, u Ukrajini. U ovim teškim okolnostima, i za autorku filma i za porodicu, proces snimanja postaje strategija preživljavanja. Film je dobio nagradu “Sundance” festivala za najbolju režiju u kategoriji svjetske kinematorgrafije.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5