Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Program “U fokusu” na Underhill festivalu

Ove godine navršava se šesta godina saradnje „Centra za ženska prava“ i „Underhill“ festivala dokumentarnog filma na programu „U Fokusu“ koji čine projekcije filmova praćene razgovorima na temu postignuća i prepreka sa kojima se žene srijeću na svom putu ka ravnopravnosti.

Program se održava 26, 27. i 28. septembra u u sali „Gojko Kastratović“ Crnogorske kinoteke, 4/1 Pete proleterske brigade, sa početkom u 18:00 časova.

U ovogodišnjoj selekciji publika će imati priliku da pogleda sledeće filmove i učestvuje u propratnim diskusijama:

Nedjelja, 26.09.2021.

Nun of Your Business režiserke Ivane Marinić Kragić prati put dvije časne sestre od zaređenja i života u manastiru u kome su, umjesto duhovnog prosvjetljenja doživjele razočarenje usljed pretrpljenog seksualnog i psihičkog zlostavljanja, do odluke da napuste manastir i započnu zajednički život na jednom od dalmatinskih ostrva gdje se nadaju da će ih prihvatiti tradicionalna ostrvska zajednica.

Film je dobio nagradu za najbolju kinematografiju dokumentarog filma SEEFest-a u Los Anđelesu  i nagradu za najbolji film u takmičarskom programu “Paralele i sudari” Evropskog filmskog festivala u  Paliću.

Nakon filma slijedi razgovor u kojem učestvuju Ivana Marinić Kragić, rediteljka i Vuk Perović, umjetnički direktor Underhill festivala.

Ponedjeljak, 27.09.2021.

Jedna od nas, autora Đura Gavrana, govori o seksualnom zlostavljanju djece – problemu koji se se najčešće prećutkuje u našim društvima, ostavljajući žrtve bez neophodne pomoći i njege. Radnja filma odvija se u restoranu u kojem se, na proslavi petnaeste godišnjice mature, društvo iz odjeljenja prisjeća srednjoškolskih dana, sve dok se ne ohrabre da započnu razgovor o šokantnom pismu njihove drugarice u kome otkriva brutalno zlostavljanje koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka. Autor filma pokrenuo je i edukativnu kampanju koja uključuje videoklipove i tekstove stručnjaka o različitim aspektima problema seksualnog zlostavljanja djece:  https://jednaodnas.com/kampanja/

Film je dobio nagrade BO Europe Award – Pitching forum Zagrebdox (2018), Wide Management Award – Matchmaking forum Pula Film Festival (2018) i DOKPreview Award- Docu Roughcut Boutique Sarajevo film festival (2018).

Nakon filma slijedi diskusija u kojoj učestvuju Dijana Popović Gavranović, socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja i Ana Jaredić, psihoterapeutkinja i koordinatorka Servisa za podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja „Centra za ženska prava“.

Utorak, 28.09.2021.

Dan žena, autorke Dolje Gavanski, rezultat je trogodišnjeg istraživanja o iskustvima žena rođenih u Sovjetskom savezu, od 1917. godine do danas i uticaju istorijskih i društvenih promjena na njihove živote. Kao svojevrsna skrivena istorija žena u Rusiji, film govori o realnim uslovima emancipacije žena u društvu koje je zvanično promovisalo ravnopravnost polova. Kroz intervjue sa ženama različitih profesija u kojima se prepliću humor i patnja, autorka istražuje kako se značenje 8. marta – Dana žena mijenjalo tokom decenija.

Film je dobio Nagradu za najbolji film na Russia Abroad Festival-u, Specijalnu nagradu žirija EuroAsian Bridge Festival-a, a nominovan je i za nagradu Golden Unicorn na Festivalu Ruske nedjelje filma (na kome ga je publika izglasala među tri najbolja filma).

Nakon filma slijedi razgovor u kojem učestvuju Dolja Gavanski, rediteljka i Tanja Markuš. slikarka i koordinatorka programa za kulturu “Centra za ženska prava”

Najava programa na press konferenciji Underhill festa:

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5