Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CŽP i Underhill fest: Program “U fokusu”

Kroz program ,,U fokusu”, koji CŽP realizuje u saradnji sa Underhill festom, nastojimo da aktualizujemo one teme koje su značajne ne samo za žene, nego i za cijelo društvo.Program su otvorili umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović i Tanja Markuš, koordinatorka kulturnog programa “Centra za ženska prava”. 

Program počinje 6. juna u 18 č, u NB ,,Radosav Ljumović” filmom ,,Biti svoja” reditelja Nika Brumfilda i Rudija Doležala, koji  govori o životu Vitni Hjuston i otkriva ,,prilično jezivu dinamiku seksualnog zlostavljanja, rasne diskriminacije koja je aktuelna ne samo u muzičkoj industriji, nego i u svakodnevnom životu”. Nakon projekcije, psihološkinja CŽP, Ana Jaredić govoriće o problematici partnerskog nasilja, njegovih uzroka, dinamike i posljedica po žrtvu. 

 8. juna slijedi projekcija filma ,,Vidim crvene ljude, Bojine Panayotove. Autorka  je imala osam godina kada je pala Gvozedena zavjesa 1989. Ubrzo nakon toga njen otac, umjetnik, seli se sa njom iz Bugarske u Pariz. Dvadeset godina kasnije ova mlada žena vraća se sama u Sofiju s namjerom da sve dokumentuje. Sa visokim stepenom samorefleksije, Bojina kopa dublje u istoriju svoje porodice i upada u raspravu sa svojim roditeljima koja eskalira u svađu o lojalnosti, postkomunističkoj aroganciji i pravu na sopstvenu istoriju.

9. juna. program se zatvara filmom Ive Parađanin ,,Neželjene ćerke Crne Gore” o problemu prenatalnog odabira pola,  koji je ,,prećutni dio naše tradicije”. Kroz film se smjenjuju brojni sagovornici, od predstavnica Ministarstva zdravlja i zdravstvene inspekcije, zatim vlasnika privatne laboratorije koji otkriva da nesmetano obavljaju prenatalne testove koji otkrivaju pol i prije zakonom propisanog roka, pa do žene koja je podijelila svoje iskustvo podvrgavanja rizičnom testiranju koje joj je omogućilo da izabere pol djeteta. O ostvarenju će nakon prikazivanja govoriti režiserka Iva Parađanin i Maja Raičević.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5