Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Predrasude i istine o porodičnom nasilju

PREDRASUDE: ISTINE:
Porodično nasilje se javlja samo u Romskim porodicama. Nasilje se javlja u porodicama svih kultura, nacionalnosti, religija, društvenih klasa i rasa.
Imigrantkinje doživljavaju drugačiju vrstu nasilja od ostalih žena. Strah, povrijeđenost, poniženje ili osjećaj da vas neko kontroliše su ljudska osjećanja. Svaka osoba pati od posljedica nasilja.
Porodično nasilje je privatna stvar. Porodično nasilje je zločin i problem cijelog društva.
Ako žrtva ilegalno boravi u zemlji, ne može dobiti zaštitu. Svaka zlostavljana žena, bez obzira na njen imigracioni status, ima pravo na zaštitu od zlostavljanja.
Zlostavljanim ženama je lako da napuste nasilnike. Napustiti nasilnika je teško. Žene mogu osjećati osnovan strah da mogu biti ubijene ili teško povrijeđene ako pokušaju da odu.
Pomoć se pruža samo ženama koje napuste svoje nasilne muževe. Žene koje trpe nasilje a koje žele da nastave da žive sa nasilnikom takođe dobijaju pomoć.
Žena je kriva. Nasilje je izabrano ponašanje koje nasilnici koriste da razriješe konflikt. Žena nije odgovorna za nasilno ponašanje partnera.
Alkohol i droga izazivaju porodično nasilje. Zloupotreba psihoaktivnih supstanci nije povezana sa zlostavljanjem i nasiljem. Mnogi nasilni muškarci ne konzumiraju drogu ni alkohol, dok drugi koji su zavisni od alkohola i droga ne zlostavljaju svoje partnerke.
Porodično nasilje javlja se samo u siromašnim porodicama. Porodično nasilje javlja se u svim klasama, kulturama, rasama, uzrastima i profesijama.
Ako napustim nasilnika on će dobiti starateljstvo nad djecom i ja neću moći da ih viđam. Sudovi uglavnom ne daju starateljstvo nad djecom nasilnim očevima.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5