Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Političko nasilje nad ženama ima cilj da umanji njihovu društvenu i političku moć

REAGOVANJE CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA POVODOM SVE UČESTALIJEG GOVORA MRŽNJE PREMA ŽENAMA U JAVNOM ŽIVOTU

POLITIČKO NASILJE NAD ŽENAMA IMA CILJ DA UMANJI NJIHOVU DRUŠTVENU I POLITIČKU MOĆ

Podgorica, 27.02.2021.

Svjedočimo sve učestalijem govoru mržnje i nasilju prema ženama u javnom i političkom životu. Poslednji napad usmjeren je na Sanju Damjanović , kandidatkinju DPSa za gradonačelnicu Nikšića.

Seksizmom i virtuelnim nasijem prema ženama u javnom prostoru želi se smanjiti uticaj  žena na politiku i javnu raspravu, pa ove napade možemo smatrati oblicima političkog nasilja.

Ono pogađa mnogo više žena  od onih koje su mu neposredno izlozene i šalje im poruku da se klone javnog života.

Vrste, obim i posledice javnog nasilja koje podnose žene i muškarci nisu iste: žene ga doživljavaju nesrazmjerno više i sa mnogo težim posledicama , posebno zato što zadire u privatni život i moral, koji  u tradicionalnim sredinama poput naše  imaju ogroman značaj za društveni i profesionalni ugled  žena. Osim toga  ova vrsta nasilja često uključuje seksualno uznemiravanje, uvrede seksualne prirode i seksizam kakav nije svojstven napadima na muškarce u javnom životu.

Pored ranije osude seksističkih napada na ministarku Bratić, Centar za ženska prava snažno osuđuje napad  na Sanju Damjanović, kao i neprimjerene komentare poslanika Slavena Radunovića na račun bivše ambasadorke Crne Gore u Njemačkoj, ali i sve druge napade na žene u javnom prostoru  čiji je uzrok diskriminacija žena, a ne  njihova politička i ideološka uvjerenja.

Ne prihvatamo ni lažni protekcionizam i pokušaje da se žene instrumentalizuju kroz navodnu podršku, samo i isključivo onda kada su ideološki “ispravne”, kad služe ideološkoj/političkoj svrsi.  

Zajedničko svim ženama u Crnoj Gori, bez obzira na to na kojoj su ”strani”, je to što su predmet mržnje zbog svog pola , zbog toga  što su žene.

Stoga želimo da snažno podržimo sve žene koje su izložene nasilju u javnom prostoru, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, etničku pripadnost , vjeru i nacionalnost.

Pozivamo javnost Crne Gore na jedno snažno NE mržnji koja svakog dana ugrožava ljudska prava i dostojanstvo ne samo žena koje su joj direktno izložene, nego i svih žena na koje se ovakve poruke posredno odnose.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5