Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Osumnjičenim nasilnicima nema mjesta na izbornim listama političkih partija ni na čelu javnih ustanova

Član 6 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje da birači imaju pravo da, preko medija, budu obaviješteni o izbornim programima i aktivnostima podnosilaca izbornih lista, kao i o kandidatima sa izbornih lista.

Stoga vjerujemo da je u interesu javnosti da zna da je jedan od predstavnika izborne liste Nove srpske demokratije i aktuelni direktor Doma učenika i studenata, Goran Kiković, osumnjičen za nasilje u porodici, zbog čega mu je izrečena mjera nadzora zabrana pristupa i sastajanja sa oštećenom.

Na reakciju nas je podstakla činjenica da se ovim povodom nije ogradilo ni rukovodstvo partije koju Kiković predstavlja, kao ni rukovodstvo Ministarstva prosvjete, u čijoj je nadležnosti javna ustanova kojom rukovodi, što ukazuje na zabrinjavajuće visok nivo društvene tolerancije na nasilje.

Sudeći po izostanku bilo kakve javne reakcije, stičemo utisak da domaći politički subjekti i institucije ne brinu da bi zbog nasilnika na svojim izbornim listama i u svojim redovima, mogli izgubiti podršku biračkog tijela i povjerenje građana i građanki.

Najmanje što očekujemo je da se prema okvakvim slučajevima partije samoinicijativno odrede i pošalju jasnu poruku da u Crnoj Gori, ma kakav joj scenario pravili, postoji isključiv i efikasan odgovor na porodično nasilje i nasilje nad ženama i djecom.

Spektra

Nvo Poligon za žensku izuzetnost – Sofija Berane

NVO Centar za ženska prava