Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Osmomartovski marš 2022: Pažnja! Femicid!

U znak sjećanja na žene koje su izgubile živote usled partnerskog nasilja, Osmomartovski marš posvećen je borbi protiv femicida. Opominjemo na najekstremniji oblik nasilja nad ženama: rodno motivisanio ubijanje žena. Govorimo o ubijanju žena, samo zato što su žene.

Država je pokazala nemoć da zaštiti živote žena koje su prijavile nasilje, a neke od njih su bile živi dokaz, sa svojim slomljenim vilicama, natečenim licima, iščupanim kosama.

Apelujemo na poslanike i poslanice da nam pomognu da do kraja rasvijetlimo zločine koje prevazilaze porodični dom i sele se u institucije koje su ostale nijeme, pasivne, bespomoćne.

Ovaj marš je opomena državi da je njena obaveza da štiti živote svojih građana i građanki, naročito kada prijave prijetnje po život, kao i da neuspjeh institucija da ih zaštite podrobno ispita, istraži i utvrdi odgovornost. Obaveza je svih nas da ne dozvolimo nijednu nasilnu smrt više.

Zahvaljujemo se svima koji su podržali protest! Posebnu zahvalnost dugujemo učesnicama i učesnicima bubnjarskih radionica “Bit Protesta”, koje smo realizovali uz pomoć članica Asocijacije “Spektra” i NVO “Juventas” na ustupljenom prostoru za radionice. Veliku zahvalnost dugujemo Fondaciji Kvinna Till Kvinna i Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori na finansijskoj podršci.

Vizuelni identitet marša kreirala je likovna umjetnica Tanja Markuš.

Video: Nikola Brajović

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5