Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Odabir pola djeteta nije pravo roditelja, nego rodna diskriminacija

SAOPŠTENJE POVODOM IZJAVE ŠEFA POSLANIČKOG KLUBA SNP-a
Podgorica, 25.05.2021.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović je na jučerašnjem zasjedanju u Skupštini, između ostalog, izjavio sledeće:

“Jedan kolega poslanik reče da se u Crnoj Gori sve manje rađa ženske djece. To je neki projekat koji ja ovako iskreno osuđujem, ali to je ono što je pravo svakog građanina da on utiče na reprodukciju i pol svoje djece. Normalno tehnika je danas u Crnoj Gori i u svijetu takva da i to može da se dešava”, rekao je Ivanović.

“Pravo” da se utiče na pol djeteta nije pravo, to je kršenje niza crnogorskih antidiskriminacionih zakona, uključujući Ustav Crne Gore koji garantuje ravnopravnost žena i muškaraca. To bi valjda poslanik u Skupštini Crne Gore morao da zna. A i predsjedavajući , koji bi moro da upozori na negativnu i diskriminatornu prirodu ovakavih poruka.

Upotreba ranih genetskih testova radi utvrđivanja pola izričito je zabranjena je Zakonom o uslovima i postupku za prekid trudnoće i Zakonom o zaštiti  genetičkih podataka, upravo zato što mnogi naši građani građanke sebi pripisuju to nepostojeće “pravo”, što potvrđuje i zvanična  demografska statistika , prema kojoj se u poslednjih 10 godina u Crnoj Gori u prosjeku rađa 108 dječaka na 100 djevojčica, a u 2019. godini čak 110,  što značajno odstupa od  biološki normalnog  odnos polova pri rođenju , koji se može kretati od 102 do 106 dječaka na 100 djevojčica (podatak Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija)

Dakle, problem je realan, kao što je realitet i to da među ljudima koje plaćamo da zastupaju interese svih građana i  građanki sjede oni koji  ne poznaju korpus elementarnih ljudskih prava i koji svojim izjavama bez ikakvih posledica  podržavaju negativne i diskriminatorne prakse.

Sad je Skupština na potezu.

Centar za ženska prava
Queer Montenegro
NVO Juventas
Asocijacija “Spektra”
Udruženje Stana
Sigurna ženska kuća

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5