Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

No(i)se In Fashion 2015

U subotu  16. maja 2015. godine, u Dvorcu Nikole Petrovića na Kruševcu, održan je treći po redu humanitarni bazar “Centra za ženska prava”.

Proizvodi koji će biti predstavljeni na bazaru rezultat su kreativnih radionica realizovanih u sklopu projekta „Oslobodi kreativnost. Osnaži sebe“, nagrađenog Telecomovom nagradom “Za svako dobro”.

Radionice pohađaju žene i mladi suočeni sa problemom porodičnog nasilja, u okviru kojih imaju priliku da uz pomoć grafičarke Marine Kuveljić i slikarke Tanje Markuš, koja ujedno i koordinira projekat, i profesionalne krojačice savladaju osnove šivenja i sito štampe. Cij radionica je podrška  polaznicama u prevazilaženju iskustva nasilja kroz kreativnu djelatnost i timski rad.

Osim osnaživanja žrtava porodičnog nasilja, cilj projekta je i promocija crnogorskih umjetnica, pa su ove godine, pored redovne linije proizvoda CŽP, na bazaru predstavljene torbe, majice i šalovi sa dizajnom umjetnica Teodore Nikčević i Bojane Bogavac.

Bojana Bogavac diplomirala je na specijalističkim studijama grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Nagrađena je godišnjom nagradom za slobodni crtež 2006/2007 godine, kao i nagradom za izradu idejnog rješenja web stranice Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao grafička dizajnerka i illustratorka angažovana je na poslovima grafike knjige i ilustracije u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Teodora Nikčević je osnovne i specijalističke studije završila na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, nakon čega je pohađala internacionalnu ljetnju školu u Salzburgu. Predstavljala se više puta samostalno i u okviru grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Angažovana je kao kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Događaj je uključivao i nastup crnogorskog jazz kvarteta Baltazar, koji čine Ivan Marović na klaviru, Stefan Pavićević na saksofonu i klarinetu, Milivoje Pičurić na kontrabasu i električnom basu i Blažo Tatar na bubnjevima.

Prihod koji se ostvari prodajom  torbi i majica nastalih na radionicama biće reinvestiran u nastavak projekta i fond za hitnu materijalnu podršku žrtvama porodičnog nasilja.

Projekat su finansijski podržali Fondacija Petrović Njegoš i Telekom Crne Gore, dok je podršku tokom održavanja događaja pružio i Volonterski klub Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5