Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NI MJESEC DANA NAKON UBISTVA ŠEJLE BAKIJE DRŽAVA NIJE ISTRAŽILA PROPUSTE INSTITUCIJA

U subotu, 30. oktobra, navršava se mjesec dana od ubistva Šejle Bakije, žrtve porodičnog nasilja, koje je počinio Ilir Đokaj koji se tereti za krivično djelo teško ubistvo i nedozvoljeno držanje eksplozivnih naprava.

Kako smo i ranije ukazivali, u ovom slučaju je došlo do ozbiljnih propusta institucija koje se bave prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Propusti su se dogodili i u slučaju ubistva 36-godišnje E.Š. iz Petnjice i teškog prebijanja njene petnaestogodišnje kćerke, koje je počinio njihov suprug i otac u prisustvu maloljetne djece.

Oba slučaja su prijavljivana nadležnim institucijama i obje žrtve su ostale nezaštićene od nasilnika koji su im oduzeli živote.

Obaveza države je da štiti živote svojih građana i građanki, naročito kada tu zaštitu otvoreno zatraže i prijave prijetnje po život.

Obaveza države je da neuspjeh institucija da zaštite živote podrobno ispita, istraži i utvrdi odgovornost.

Država Crna Gora to nije učinila, ni mjesec dana nakon ubistva Šejle Bakije, kao ni u slučaju iz Petnjice gdje je nasilje bilo svima poznato i više puta prijavljivano i gdje su žrtve nasilja bilai maloljetna djeca.

Obavještavamo javnost da je do sada samo ministar unutrašnjih poslova odgovorio na zahtjev za prisustvo sjednici Operativnog tima na kojoj je odlučeno da se uradi nezavisna analiza postupanja svih institucija u slučaju ubistva Šejle Bakije.

Tražimo pravdu i za porodicu iz Petnjice!

Zato ponavljamo ranije iznijete zahtjeve od kojih nećemo odustati i na koje ćemo, dok god bude trebalo, podsjećati predstavnike države i institucija koje su dužne da preveniraju nasilje i štite žrtve. Ovim putem želimo da podržimo Šejlinu porodicu i sve žrtve nasilja u porodici u potrazi za pravdom i zaštitom.

U subotu, 30. oktobra u 12:00h na Mezarju Cijevna (Karabuško Polje), položićemo cvijeće na mjesto na kojem je sahranjena Šejla Bakija.

NVO Centar za ženska prava i NVO Pokret za razvoj Tuzi