Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Utvrditi pojedinačnu i institucionalnu odgovornost u slučaju Nerde

Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama je 4. februara 2022. godine održao vanrednu sjednicu povodom ubistva Zumrite Nerde iz Bara, koja je preminula od posledica porodičnog zlostavljanja koje je počinio njen suprug Dalibor Nikolić.

Na sjednici su razmatrani propusti u radu nadležnih institucija i pojedinaca, sa ciljem iniciranja postupaka za utvrđivanje njihove odgovornosti u ovom predmetu, kao i donošenja smjernica zaeliminisanje negativnih praksi. 

Detaljno analizirajući postupanje Centra za socijalni rad u Baru, Centra bezbjednosti Bar, Osnovnog državnog tužilaštva u Baru i Suda za prekršaje u Budvi-Odeljenje u Baru, pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, Operativni tim je, na osnovu dostupne dokumentacije, prepoznao nemarno, nepotpuno i neadekvatno postupanje u konkretnom predmetu. Imajući u vidu težinu zlostavljanja kojem je Zumrita Nerda bila izložena, činjenicu da su nasilju u kontinuitetu prisustvovala njena maloljetna djeca, kao i informaciju da je nasilje prijavila tražeći zaštitu zasebe i djecu, Operativni tim će se obratiti Tužilačkom savjetu, Višem sudu za prekršaje i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja sa zahtjevom da utvrde pojedinačnu i institucionalnu odgovornost u ovom predmetu, kako bi obezbijedili dosljednu primjenu zakonom utvrđenih standarda i procedura za zaštitu žrtava i sankcionisanje nasilnika.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5