Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KAMPANJA: ” Rodna analiza izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu ” – Političko učešće žena

Žene čine više od polovine biračkog tijela u Crnoj Gori. Postojeći sistem kvota nije dovoljan za povećanje političke zastupljenosti žena, te je neophodno primijeniti dodatne zakonske mjere kako bi se ostvarili značajniji pomaci za političko učešće žena.

Centar za ženska prava je za vrijeme parlamentarnih izbora upozoravao i zagovarao za uvođenje odgovarajućih promjena.

Istraživanje iz 2021. godine sprovedene od strane agencije DeFacto Consultancy otkriva da bi povećanje broja žena na ključnim pozicijama motivisalo čak 40% ispitanica da se aktivno uključe u političke aktivnosti.

Zanimljivo je da 54.1% ispitanica smatra da jasna podjela rodnih uloga u crnogorskom društvu odvraća žene od učešća u političkim aktivnostima.

Evropska komisija u novom Izvještaju primjećuje da su klevete, govor mržnje, i rodno zasnovano nasilje nad ženama i dalje prisutni u politici i javnom životu.

Podsjećamo da je rodna ravnopravnost jedan od ključnih kriterijuma za zatvaranje Poglavlja 23 i pristupanje Evropskoj uniji.

__________________

Centar za ženska prava uradio je Analizu Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori u dijelu koji se odnosi na unaprjeđenje rodne ravnopravnosti, uz finansijsku podršku projekta ME4EU pri Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore.