Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Neželjena” – Kampanja protiv prenatalnog odabira pola

Živimo u zemlji koja više vrednuje dječake nego djevojčice.

Zbog toga se Crna Gora suočava sa velikim društvenim problemom prenatalnog odabira pola, koji je već ozbiljno narušio prirodni odnos novorođenih dječaka i djevojčica. Tako se prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore na 109 dječaka u posljednjih dvadeset godina u prosjeku godišnje rađa samo 100 djevojčica. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dječaka, u odnosu na 100 djevojčica. U Crnoj Gori već sada nedostaje tri hiljade žena u reproduktivnoj dobi, a projekcije su da će za manje od 20 godina, u Crnoj Gori biti 8.000 žena manje nego što će biti muškaraca.

Ovakvo stanje, po nalazima Populacionog fonda Ujedinjenihnacija iz 2012. godine, Crnu Goru, uz Albaniju, Azerbejdžani Jermeniju, svrstava u sam vrh na listi zemalja sa najvećim disbalansom među djecom muškog i ženskog pola.

Korijen ovog problema leži u crnogorskoj patrijarhalnoj tradiciji koja preferira “muškog nasljednika”, zbog koje naše djevojčice nemaju jednako pravo da budu rođene u odnosu na dječake. Riječ je u duboko ukorijenjenoj diskriminaciji koja počinje prije rođenja, a manifestuje se kroz neravnopravan položaj djevojčica i žena u svim oblastima života. Posledice ovog problema nijesu samo demografske – one mogu imati ozbiljne društvene implikacije, kao što su porast nasilja, organizovanog kriminala, konflikata.

U želji da naše društvo učini boljim i za naše djevojčice i za naše dječake, NVO Centar za ženska prava je u saradnji sa agencijom McCann pokrenuo volontersku kampanju #Neželjena kojom pozivaju građane i nadležne institucije da reaguju na ovako ozbiljan problem, da mijenaju patrijarhalne stavove o ženama i muškarcima, kao i da potpišu peticiju čiji je cilj sprječavanje zloupotrebe ranih prenatalnih testova u svrhu selektivnih prekida trudnoće.

Ova inicijativa je usmjerena isključivo na problem selektivnih abortusa kao drastičnog primjera rodne diskriminacije, uz puno poštovanja reproduktivnih, zakonom garantovanih prava žena.

Centar za ženska prava će u ponedjeljak 20. novembra u 11:00, u Univerzitetskom parku, na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom u Podgorici, održati konferenciju za medije na kojoj će govoriti o ovom problemu i samoj kampanji.

Pozivamo predstavnike medija i zainteresovanu javnost da dođu na konferenciju za medije i pomognu nam u ovoj volonterskoj akciji koja je od velikog društvenog značaja za Crnu Goru i njenu budućnost.

NVO „Centar za ženska prava“

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5