Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da zaštitite sebe i izbjegnete porodično nasilje

Napustiti nasilnu vezu nije lako. Možda se još uvijek nadate da će se stvari promijeniti ili se plašite kako će vaš partner reagovati ako sazna da pokušavate da odete. Koji god razlozi da su u pitanju, vjerovatno se osjećate zarobljeno i bespomoćno. Ipak, pomoć je dostupna. Vi zaslužujete da živite bez straha. Počnite tako što ćete zatražiti pomoć. Oblici pomoći koje pružamo:


IZLAZAK IZ NASILNE VEZE

“Zašto jednostavno ne ode?” mnogi se pitaju kada saznaju da je neka žena žrtva nasilja. Ali ako ste u nasilnoj vezi, znate da to nije tako jednostavno. Staviti tačku na vezu koja vam znači nije lako. Još je teže kada ste izolovani od porodice i prijatelja, psihički slomljeni, finansijski kontrolisani i pod prijetnjom fizičkog nasilja.
Ako pokušavate da odlučite da li da ostanete ili odete možete se osjećati zbunjeno, nesigurno, uplašeno i slomljeno. U jednom trenutku , možete očajnički željeti da odete, a već u sledećem, da ostanete u vezi. Možda čak krivite sebe za nasilje koje trpite ili osjećate slabost i stid zbog toga što ostajete uprkos svemu. Nemojte da vas zbunjenost, krivica ili samoprekor uhvate u zamku. Jedino što je bitno je vaša bezbjednost.


AKO STE ŽRTVA NASILJA, ZAPAMTITE:

 • Niste vi krivi ako vas neko tuče ili maltretira.
 • Vi niste uzrok nasilnog ponašanja vašeg partnera.
 • Zaslužujete da se prema vama odnose sa poštovanjem.
 • Zaslužujete bezbjedan i srećan život.
 • Vaša djeca zaslužuju bezbjedan i srećan život.
 • Niste sami. Postoje ljudi koji čekaju da vam pruže pomoć.

DONOŠENJE ODLUKE O NAPUŠTANJU NASILNE VEZE

Kada se nađete pred odlukom da li da napustite nasilnu vezu ili da pokušate da je spasite, imajte sledeće stvari u vidu:

 • Ako se nadate da će se vaš nasilni partner promijeniti… Nasilje će se vjerovatno ponoviti. Nasilnici imaju velike emocionalne i psihološke probleme. Promjena nije nemoguća, ali ne dolazi brzo ili lako. Ona je moguća jedino onda kada nasilnik preuzme potpunu odgovornost za svoje ponašanje, zatraži profesionalni tretman i prestane da krivi vas, svoje nesrećno djetinjstvo, stres, posao, alkohol ili svoju narav.
 • Ako vjerujete da možete pomoći nasilniku… Želja da pomognete partneru potpuno je prirodna. Možda mislite da ga jedino vi razumijete ili da je vaša odgovornost da riješite njegove probleme. Međutim, ostajući i mireći se sa ponavljanjim zlostavljanjem vi omogućavate nasilno ponašanje. Umjesto pružanja pomoći nasilniku, vi učestvujete u stvaranju problema.
 • Ako je vaš partner obećao da prekine sa zlostavljanjem…Suočeni sa posljedicama, nasilnici često traže novu šansu, mole za oproštaj i obećavaju da će se promijeniti. Oni mogu to iskreno misliti u trenutku ali njihov stvarni cilj je da zadrže kontrolu i i spriječe vaš odlazak. Ipak, kada dobiju oproštaj i prestanu da brinu da ćete ih napustiti, najčešće vrlo brzo nastave sa nasilnim ponašanjem.
 • Ako partner posjećuje savjetovalište…čak i ako vaš partner posjećuje psihološko savjetovalište nije izvjesno da će se promijeniti. Mnogi nasilnici koji prođu savjetovanje nastavljaju sa zlostavljanjem. Dobar je znak ako vaš partner prestane da umanjuje problem ili da pronalazi izgovore. Ali vi morate donijeti odluku u odnosu na ono što je on sada a ne u odnosu na to što se nadate da će postati.
 • Ako brinete zbog toga šta će se desiti ako odete…Možete se plašiti reakcije vašeg partnera, brinuti o tome gdje ćete otići ili kako ćete izdržavati svoju djecu i sebe. Ipak, nemojte dozvoliti da vas strah od nepoznatog zadrži u opasnoj, nezdravoj situaciji.

ZNACI KOJI POKAZUJU DA SE NASILNIK NE MIJENJA:

 • Nasilnik poriče zlostavljanje ili umanjuje njegovu ozbiljnost.
 • Nastavlja da krivi druge za svoje ponašanje.
 • Tvrdi da ste vi nasilni.
 • Vrši pritisak na vas da se obratite savjetovalištu za parove.
 • Govori vam da mu dugujete još jednu šansu.
 • Morate da ga nagovarate da nastavi terapiju.
 • Govori da se ne može promijeniti ako ne ostanete uz njega i podržite ga.
 • Pokušava da izazove sažaljenje kod vas, vaše djece, porodice i prijatelja.
 • Očekuje nešto od vas u zamjenu za to što će potražiti pomoć.
 • Vrši pritisak na vas da donesete odluke o vašoj vezi.

PLANIRANJE BEZBJEDNOSTI

Bez obzira na to da li ste spremni da napustite nasilnika, postoje mjere koje možete preduzeti da biste se zaštitili. Ovi savjeti o bezbjednosti mogu vam pomoći da izbjegnete teške povrede pa čak i smrt.

Pripremite se za slučaj nužde

 • Prepoznajte nasilnikove signale za uzbunu. Budite svjesni znaka koji pokazuju da nasilnik postaje ljut i da može eksplodirati svakog trena. Smislite nekoliko ubjedljivih razloga koji će vam omogućiti da napustite kuću (i za vrijeme dana i za vrijeme noći) ako osjetite da se sprema nevolja.
 • Otkrijte koji su prostori u kući bezbjedni. Znajte gdje da odete ako vas nasilnik napadne ili započne svađu. Izbjegavajte male, zatvorene prostore bez izlaza (kao što su ormari i kupatila) ili sobe u kojima može biti oružje (kuhinja). Ako je moguće, idite u prostoriju sa telefonom i izlaznim vratima ili prozorom.
 • Smislite lozinku. Smislite riječ, frazu ili signal kojim ćete svojoj djeci, prijateljima, komšijama ili kolegama staviti do znanja da ste u opasnosti i da treba da pozovu policiju.

Napravite plan bijega

 • Budite spremni da odete istog trena. Ako vozite, uvijek imajte goriva u autu i držite ih parkirana prema izlazu. Sakrijte rezervni ključ od kola negdje odakle ga možete brzo uzeti. Pripremite za slučaj nužde i čuvajte skrivene na sigurnom mjestu (na primjer, u kući prijatelja) novac, odjeću i važna dokumenta i brojeve telefona.
 • Uvježbajte brz i bezbjedan bijeg. Uvježbajte plan bijega da biste znali tačno šta da radite ako ste napadnuti. Ako imate djecu, uvježbajte ga sa njima.
 • Sastavite i zapamtite listu hitnih kontakata. Zamolite nekoliko osoba kojima vjerujete za dozvolu da ih kontaktirate u slučaju da vam zatreba prevoz, prenoćište ili pomoć pri kontaktiranju policije. Upamtite brojeve telefona vaših hitnih kontakata, organizacija koje pružaju pomoć žrtvama porodičnog nasilja i lokalnog skloništa.
 • Djecu ne ostavljajte osim ako odvođenjem ne ugrožavate njihovu bezbjednost.

AKO OSTANETE

Ako odlučite da ostanete sa vašim nasilnim partnerom postoje određene mjere koje možete preduzeti da biste poboljšali vašu situaciju i zaštitili sebe i djecu.

 • Kontaktirajte organizacije koje pružaju pomoć žrtvama porodičnog nasilja. Oni vam mogu pružiti emocionalnu podršku, savjetovalište, informacije, uputiti na bezbjedni smještaj za hitne slučajeve i druge usluge dok ste u vezi kao i ako odlučite da odete.
 • Izgradite jak sistem podrške. Kad god je moguće uključite se u društvene aktivnosti van kuće i ohrabrujte djecu da tako postupaju.
 • Budite dobri prema sebi! Gledajte na sebe i razgovarajte sa sobom pozitivno. Razvijte pozitivan način gledanja na sebe. Pozitivne stavove suprotstavite negativnim komentarima koje vam partner upućuje. Pronađite vrijeme da radite stvari koje volite.

OPORAVAK I NASTAVLJANJE SA ŽIVOTOM

Ožiljci porodičnog nasilja i zlostavljanja su duboki. Trauma prouzrokovana onim kroz šta ste prošli može trajati dugo i nakon izlaska iz nasilne situacije. Savjetovalište. terapija i grupe podrške osoba koje su prošle kroz porodično nasilje može vam pomoći da se oporavite i naučite kako da stvarate nove zdrave veze.

Nakon traume kroz koju ste prošli, mogu vas mučiti uznemiravajuće emocije, zastrašujuća sjećanja ili osjećaj stalne opasnosti kojeg ne možete da se oslobodite, ili se možete osjećati nijemo, otuđeno, i nepovjerljivo prema drugima. Kada se dogode loše stvari, treba vremena da se prevaziđe bol i da počnete ponovo da se osjećate bezbjedno. Psihološko savjetovanje i podrška porodice i prijatelja mogu ubrzati proces oporavka od emocionalne i psihološke traume. Bilo da se traumatični doživljaj desio prije više godina ili juče, možete se oporaviti i nastaviti dalje.


ZASNIVANJE ZDRAVE NOVE VEZE

Po izlasku iz nasilne veze možete željeti da što prije nađete novog partnera i tako konačno dobjete bliskost i podršku koja vam je bila uskraćena. Pametno je ići polako. Posvetite vrijeme upoznavanju sebe da bi razumjeli kako ste započeli prethodnu nasilnu vezu. Ako ne odvojite vrijeme za oporavak i ne izvučete pouku iz prethodnog iskustva, rizikujete da opet završite u nasilnoj vezi.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5