Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Istanbulska konvencija: pregled aktivistkinja iz regiona

Kampanja POTPISUJEM.org, bila je dio velikog regionalnog projekta čiji je cilj bio ratifikacija i dosljedna primjena Konvencije Savjeta Evrope o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (poznatija kao “Istanbulska konvencija”).

Riječ je o najvažnijem regionalnom ugovoru koji je 11. maja 2011. godine u Istanbulu Savjet Evrope stavio na pristup i potvrđivanje državama članicama,  pokušavajući  da sveobuhvatnom politikom zaustavi ili bar smanji nasilje nad ženama i “okonča nekažnjivosti učinilaca“.

Njihove odgovore možete čuti u sledećem videu:

https://youtu.be/gNsX6KXtdug


Danas smo svjedoci i svjedokinje da nije dovoljno izboriti se za određena prava, nego ih je nužno primijeniti, čuvati i konstantno braniti. Najbolji primjer za to je dugotrajni proces ratifikacije Istanbulske konvencije u pojedinim zemljama, uključujući i naš region, a najdrastičniji je nedavno povlačenje potpisa predsjednika Turske, koja je bila prva država potpisnica Istanbulske konvencije. Zašto nam je ova Konvencija bitna, koliko se sprovodi i poštuje, bila su su pitanja za žene koje udruženim snagama decenijama otvaraju put i prostor za razgovor i zagovaranje feminističkih javnih politika za borbu protiv nasilja nad ženama.

BeFem Talks “Istanbulska konvencija: pogled aktivistkinja iz regiona” je uvod u novu kampanju “Ravnopravnost iz fioke: Za politike nenasilja!“, koja ponovo okuplja braniteljke ženskih prava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, koje su bile i ostale najhrabriji dio naših društava.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5