Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Građansko okupljanje: “Sačuvaj život, reaguj na nasilje”

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Trgu nezavisnosti u Podgorici kako bi ukazali na to da kompletno društvo treba da poruči DOSTA nasilju u porodici i nasilju nad ženama i djecom, kao i da adekvatnije i snažnije odgovori na svaku sumnju na nasilje.

Dječak star 15 mjeseci, koji je preksinoć primljen na odjeljenje Intenzivne njege dječije bolnice u Podgorici, preminuo je u ponedjeljak ujutru od posljedica batina. Policija je, zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo, uhapsila Nermina Šišića (27) iz Tuzle, nastanjenog u Podgorici, kao i dječakovu majku Jelenu Jovović (33), zbog sumnje da je počinila krivično djelo kršenje porodičnih obaveza.

“Zaštitimo život, reagujmo na nasilje. Vrijeme je da svi kažemo dosta. Nasilje u porodici nije privatni problem, svi smo dužni da reagujemo i ne žmurimo pred nasiljem nad ženama i djecom”, saopštile su u suopštenju članice mreže koje su organizovale okupljanje Centar za ženska prava, udruženje Roditelji, Juventas, Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju (NARDOS), Centar za romske inicijative, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

“Tražimo sistem koji će zaštititi žrtve nasilja. Tražimo odgovornost za sve one koji žmure pred nasiljem. Na nasilje odgovorimo primjenom zakona, a ne nasiljem. Reagujmo, ali ne nasiljem. Nasilje rađa nasilje. Prijavimo, istražimo i strožije nego do sada kaznimo! Mi, narod ove zemlje, treba da prijavimo nasilje. Tražimo od onih u koje bi trebalo da imamo povjerenje, reaguju. Da ne reaguju ‘proći će’, nego cijelim srcem. Da reaguju u skladu sa principima hitnosti, da reaguju odmah. Tražimo sistem koji će zaštititi žrtve nasilja i pozivamo nasilnike na odgovornost. Prozivamo nadležne koji zatvaraju oči jer su rođaci nasilnika… Ova djeca su naše sudije. Poštujmo i volimo našu djecu”.

Okupljeni su na podgoričkom trgu zapalili svijeće. Učesnici protesta su zatim prošetali do zgrade tužilaštva.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5