Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FOTO priča sa protesta povodom presude Višeg suda u slučaju ubistva Zimrite Nerde

“Poštovani predsjedniče Vlade Crne Gore,

nedavna odluka Višeg suda u Podgorici, u predmetu ubistva Zimrite Nerde (27) povod je današnjih gradjanskih protesta, ali je uzrok ovakvog odgovora na nasilje nad ženama mnogo dublji – u pitanju je strukturna diskriminacija žena i manjak političke volje i spremnosti države da efikasno prevenira nasilje i da osigura zaštitu žrtava, uprkos preuzetim medjunarodnim obavezama.

Još jednom Vas podsjećamo da se danas navršava dvije godine i 76 dana od ubistva Šejle Bakije (19). Sudski postupak protiv Ilira Djokaja još nije završen.

Do danas, NIJE utvrdjena odgovornost predstavnika/ca institucija koji su napravili propuste u ovim i drugim slučajevima femicida.

Ne želimo da živimo u društvu naučene bespomoćnosti institucija odgovornih za sprječavanje nasilja.

Zahtijevamo efikasan i proaktivan sistem koji će spriječiti nasilje i zaštititi žrtve! Za njegovo uspostavljanje je potrebna jasna politička volja i posvećenost, koju očekujemo od Vas i ostalih predstavnika Vlade Crne Gore.”

Ovako smo se danas pismom obratile predsjedniku Vlade i u 9. tačaka predočile kako do efikasnog sistema koji sprječava nasilje i štiti žrtve!!

Dok se na naše zahtjeve ne odgovori, mi nećemo stati.

Hvala svima koji su bili solidarna podrška.

Foto: Anton Azev i Luka Zeković