Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CŽP učestvovao na Regionalnom forumu: Rodna ravnopravnost u procesu pristupanja EU

12. septembra u Skoplju, Sjeverna Makedonija, učestvovale smo na Regionalnom forumu: Rodna ravnopravnost u procesu pristupanja EU, u organizaciji Koalicije za rodnu ravnopravnost u procesu pristupanja EU (EQUAPRO).

Događaj je rodnu ravnopravnost stavio u središte političke debate o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana u EU. Tokom panel diskusija različiti regionalni akteri zajednički su razmatrali trenutna i prošla iskustva u vezi sa promocijom rodne ravnopravnosti u procesima pridruživanja EU i razmjenili primjere dobrih praksi za rodno osjetljiv proces pridruživanja EU.

Centar za ženska prava je skrenuo pažnju na usporenu dinamiku predpristupnih pregovora u Crnoj Gori i zvanične ocjene o nedovoljnom uspjehu politika rodne ravnopravnosti. Razgovaralo se i o netransparentnost Vlade kada su u pitanju pregovori u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se redovno odvijaju na sjednicama tematskih podkomiteta.

Tokom trajanja foruma, učesnici/e su imali/e prilike da čuju i iskustva i stavove Delegacije EU u Crnoj Gori, sa kojom Centar za ženska prava uspješno saradjuje dugi niz godina.

_______________________

Partneri: Reactor Research in Action/ Реактор истражување во акција | Kosova Women’s Network | The Kvinna till Kvinna Foundation | AWEN-Albanian Women Empowerment Network | Centar za ženska prava / Women’s Rights Center

Foto: Tomislav Georgiev