Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CŽP traži da se ojačaju nadležnosti Agencije za eletronske medije za kontrolu i onemogućavanje medijskih sadržaja kojima se vrijeđa dostojanstvo ličnosti i nesmetano širi rodna diskriminacija

U susret predstojećim izborima, ponovo svjedočimo uvredljivom i neetičnom pisanju pojedinih medija o ženama u politici. Ovoga puta je u pitanju portal “Aktuelno” koji na nedopustiv način etiketira poslanice GP URA. Zanimljivo je da pomenuti portal, čiji je osnivač Ski resort – Kolašin 1450 A. D. na svojoj web stranici navodi da se rukovodi uređivačkom politikom koja je usmjerena na promociju ljudskih prava i sloboda, slobodu izražavanja i iznošenja različitih stavova o temama od društvenog interesa, a koji ne ugrožavaju zajamčena prava i slobode građana, kao i dostojanstvo čovjeka.

Evidentno je da nazivanjem poslanica “starletama političke prostitucije” ovaj portal teško vrijeđa njihovo ljudsko dostojanstvo i krši sopstvene principe rada.

Ovakvo je medijsko izvještavanje o ženama u politici ohrabreno pasivnim odnosom nadležnih institucija prema ovoj pojavi, ali i činjenicom da do sada ni jedan politički lider nije javno osudio govor mržnje prema ženama , niti je preuzeo odgovornost za takvo postupanje članova i podržavalaca svoje partije.

Stoga apelujemo na političke lidere, urednike i vlasnike medija da javno zauzmu stav i pošalju snažnu poruku nulte tolerancije na omalovažavanje žena i drugih diskriminisanih grupa u javnom prostoru i da se javno ograde od svih takvih ponašanja koja dolaze iz njihovih redova.

Pozivamo i pravosudne organe da se odrede prema ovom konkretnom slučaju i preduzmu zakonom propisane mjere da se ovakve pojave sankcionišu.

Tražimo da se ojačaju nadležnosti Agencije za eletronske medije za kontrolu i onemoguć avanje medijskih sadržaja kojima se vrijeđa dostojanstvo lič nosti i nesmetano širi rodna diskriminacija.

U društvu koje ne poštuje žene i manjine , nema mira, tolerancije, demokratije, ni napretka.