Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8. mart 2021: Sve za jednu, jedna za sve

Centar za ženska prava je ove godine,zbog pandemije, odložio sva okupljanja, pa tako i tradicionalni Osmomartovski marš kojim obilježavamo međunarodni dan žena. Zbog toga ove godine organizujemo Digitalni marš na društvenim mrežama, pod sloganom  SVE ZA JEDNU, JEDNA ZA SVE! 

Javni prostor je ovih dana zatrovan govorom mržnje prema ženama. Vrste, obim i posledice javnog nasilja koje podnose žene i muškarci nisu iste: žene ga doživljavaju nesrazmjerno više i sa mnogo težim posljedicama, posebno zato što zadire u privatni život i moral, koji u tradicionalnim sredinama poput naše imaju ogroman značaj za društveni i profesionalni ugled žena.

Osim toga ova vrsta nasilja često uključuje seksualno uznemiravanje, uvrede seksualne prirode i seksizam kakav nije svojstven napadima na muškarce u javnom životu.

Svjedočimo i sve izraženijim vjerskim i nacionalnim podjelama, koje su u ne tako davnoj prošlosti dovele do tragičnih posledica i stradanja koje se ne smije ponoviti.

Živimo i u vremenu krize izazvane pandemijom koja je produbila rodnu nejednakost i siromaštvo.

Zato pozivamo na solidarnost!

Digitalni marš  će se sastojati od jasno osmišljene kampanje koju ćemo plasirati na svim platformama društvenih mreža, a koja će se sastojati od 10 vizuala  sa porukama koje se odnose na najvažnije teme sa kojima se žene u Crnoj Gori danas suočavaju. Autorka digitalnog marša je slikarka Tanja Markuš.

Za svaki dan smo predvidjeli po jednu temu praćenu odgovarajućim vizelnim rješenjima,  koje možete dijeliti sa  FB i instagram profila Centra za ženska prava:

https://www.facebook.com/womensrightscenter.mne/

https://www.instagram.com/centarzazenskaprava_wrc/

Online kampanja počinje 1. marta u 12 časova, a  završava se 11. marta, s tim što je najvažnija poruka, podržana i drugim aktivnostima, predviđena za 8. mart.

Neka naša zajednička borba za jednakost, osnažavanje i poštovanje žena bude vakcina protiv vjerskih i nacionalnih podjela, protiv govora mržnje u javnom prostoru, ali i podrška svima onima koji se suočavaju sa nasiljem bilo koje vrste, nejednakošću i  teretom   marginalizacije i siromaštva.

Pridružite nam se u obilježavanju Međunarodnog dana žena  dijeljenjem poruka uz  hashtag #SveZaJednuJednaZaSve #8mart, kao i komentarima i pričama koje šalju puruku solidarnosti. 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5