Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8. mart 2019: Stogodišnjica Dana žena u Crnoj Gori

Ove godine proslavljamo stogodišnjicu obilježavanja 8. marta na prostoru današnje Crne Gore u znaku protesta u kom je proteklo i prvo obilježavanje ovog praznika 1919. godine u Kotoru. U saradnji sa članovima radničkih, socijalističkih i komunističkih organizacija, kotorske socijalistkinje organizovale su ”javni zbor protiv skupoće i aprovizacionog odbora“ kome je prisustvovalo više od 300 radnika i radnica.

Stotinu 8. martova kasnije borba za ženska prava i dalje traje jer i dalje živimo u patrijarhalnom društvu koje ne poznaje istinsku ravnopravnost. Manje plaćene za isti rad, izložene nasilju od porodice do skupštine, slabo zastupljene na mjestima odlučivanja, žene ne odustaju od borbe za jednakost i dostojanstvo. Ova borba nije samo borba žena, već cijelog društva. 8. mart  je politički praznik koji slavi ovu borbu i opominje na njene neispunjene ciljeve.

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava i Opština Kotor organizuju jubilarno obilježavanje 8. marta programom 01-09. marta u Kotoru i Podgorici. Naša osnovna ideja je da kroz različite forme – javne tribine, izložbe, performans i osmomartovski marš, pružimo kompleksan uvid u dinamičnu istoriju, vidove i perspektive ženske borbe, odnosno da pratimo koje je i kakve oblike uzimao aktivizam na ovim prostorima u posljednjih sto godina i lociramo ključne izazove u našim sredinama danas.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5