icon icon
CG | EN
icon

Aktuelnosti Centar za Ženska prava

image
Aktuelnosti

Zatvaranje programa U Fokusu, film: Neželjene ćerke Crne Gore

icon 10.06.2018
Podijeli:

Film „Neželjene ćerke Crne Gore“ autorke Ive Parađanin prikazan je u subotu na 9. UnderhillFestu, u okviru programa U FOKUSU.

Film je u vantakmičarskoj selekciji, a nakon filma sa Ivom Parađanin razgovarala je Maja Raičević, direktorica Centra za žanska prava.

Parađanin je objasnila da je ideju za film dobila nakon što je pokrenuta kampanja “Neželjena” Centra za ženska prava i marketinške agencije “McCan” i da joj je podršku u ostvarivanju kontakata pružila Svetlana Slavujević, novinarka koja je objavila istraživački članak o problemu selektivnih abortusa.

Kroz film se smjenjuju brojni sagovornici, od predstavnica Ministarstva zdravlja i zdravstvene inspekcije, zatim vlasnika privatne laboratorije koji otkriva da nesmetano obavljaju prenatalne testove koji otkrivaju pol i prije zakonom propisanog roka, pa do žene koja je podijelila svoje iskustvo podvrgavanja rizičnom testiranju koje joj je omogućilo da izabere pol djeteta.

Film je i kroz razgovor sa mladim, emancipovanim crnogorskim ženama i aktivistkinjama dao zanimljivu perspektivu odnosa prema ženama u crnogorskom društvu.