icon icon
CG | EN
icon

Aktuelnosti Centar za Ženska prava

image
Aktuelnosti

Stogodišnjica obilježavanja 8. marta Osmomartovski marš

icon 05.03.2019
Podijeli:

Ove godine proslavljamo stogodišnjicu obilježavanja 8. marta na prostoru današnje Crne Gore u znaku protesta u kom je proteklo i prvo obilježavanje ovog praznika 1919. godine u Kotoru. U saradnji sa članovima radničkih, socijalističkih i komunističkih organizacija, kotorske socijalistkinje organizovale su ”javni zbor protiv skupoće i aprovizacionog odbora“ kome je prisustvovalo više od 300 radnika i radnica.

Stotinu 8. martova kasnije borba za ženska prava i dalje traje jer i dalje živimo u patrijarhalnom društvu koje ne poznaje istinsku ravnopravnost. Manje plaćene za isti rad, izložene nasilju od porodice do skupštine, podzastupljene na mjestima odlučivanja, žene ne odustaju od borbe za jednako dostojanstvo. Ova borba nije samo borba žena, to je borba cijelog društva. 8. mart je politički praznik koji slavi ovu borbu i opominje na njene neispunjene ciljeve.

NVO “Centar za ženska prava” u saradnji sa NVO “Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje” organizuje program povodom stogodišnjice obilježavanja 8. marta u Crnoj Gori.
Naša osnovna ideja je da kroz različite forme – javne tribine, izložbe, performans i osmomartovski marš, pružimo kompleksan uvid u dinamičnu istoriju, vidove i perspektive ženske borbe, odnosno da pratimo koje je i kakve oblike uzimao aktivizam na ovim prostorima u posljednjih sto godina i lociramo ključne izazove u našim sredinama danas.

Pozivamo vas da se pridružite Osmomartovskom maršu i pratećim aktivnostima.