icon icon
CG | EN
icon

Aktuelnosti Centar za Ženska prava

image
Aktuelnosti

Protestna šetnja “Danas bi bile među nama”

icon 10.12.2016
Podijeli:

Protestna šetnja „Danas bi bile među nama“, čiji učesnici su se kretali od Trga Nezavisnosti, prolazeći pored zgrada Vrhovnog državnog tužilaštva, Skupštine i Vlade, organizovana je povodom nesavjesnog postupanja institucija u slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Iz Centra za ženska prava, SOS telefona Nikšić i Sigurne ženske kuće saopštili su da su podnijeli deset krivičnih prijava protiv državnih službenika koji, kako tvrde iz tih organizacija, nisu koristili svoja zakonska ovlašćenja kako bi zaštitili pravo na život žrtvama nasilja u porodici.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava istakla je da se “U poslednje vrijeme, desilo nekoliko slučajeva koji su prijavljivani policiji, a koji su završili tragičnim ishodom. Želimo da spriječimo da se to ponovi. Crna Gora je dužna da brani pravo na život“.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, iz organizacija poručuju da očekuju od države da zaštiti pravo na život svake žene koja prijavi nasilje u porodici, ili partnersko nasilje.

Imali smo četiri slučaja, koja su bila prijavljena, a gdje skoro ništa nije urađeno da se žrtve zaštite. Mi želimo da se to više nikada ne dogodi.

Na godišnjem nivou broj prijava iznosi oko 1,4 hiljade.