icon icon
CG | EN
icon

Aktuelnosti Centar za Ženska prava

image
Aktuelnosti

Osmomartovski marš 2018, Podgorica

icon 09.03.2018
Podijeli:

Učesnici Osmomartovskog marša koji su, povodom Međunarodnog dana žena, organizovale nevladine organizacije Centar za ženska prava i Anima, kretali su se od Trga nezavisnosti, ulicom Slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do zgrade stare Vlade, odakle su se vratili na mjesto sa kojeg su krenuli.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da žene na Osmi mart ne bi trebalo da sjede u kuhinjama ili restoranima već da budu aktivne, da društveno promišljaju i da budu solidarne. „Sigurna sam da se u ovom trenutku svaka žena u Crnoj Gori suočava sa nekom poteškoćom u ostvarivanju svojih prava, bilo da je to pokušaj da pomiri privatni i poslovni život, bilo da je to pokušaj da se zaposli, da se izbori za svoja radna prava, gdje često imamo brojna kršenja koja se nikome ne prijavljuju“, navela je Raičević.

Ona je istakla da je apel sa Osmomartovskog marša poziv ženama na solidarnost, dodajući da žene imaju formalnu, ali ne i suštinsku ravnopravnost. „Imamo jedan nivo stečenih prava, ali bojim se da ćemo morati da ih branimo, sudeći po dešavanjima u okruženju, po jednom tradicionalnom talasu koji je zahvatio region, po izjavama crkvenih poglavara, konzervativnih političara. Važno je da znamo da je ovo nešto o čemu treba stalno da razmišljamo i u čemu treba solidarno, zajedno da istrajemo“, poručila je Raičević.

U okviru tradicionalnog osmomartovskog okupljanja Centar za ženska prava organizovao je izložbu radova Milice Šaranović i predavanje na temu seksualne objektifikacije žena u KIC "Budo Tomović", kao i koncert beogradske kantautorke Bojane Bulatović Bo.

Prilog iz emisije "Bez granica" o cjelokupnom osmomartovskom programu možete pogledati OVDJE.