icon icon
CG | EN
icon

Understanding domestic aduse and violence Center for women rights

Svako može biti žrtva porodičnog nasilja, pa ipak se ovaj problem često ignoriše, opravdava ili poriče. Ovo posebno važi za slučajeve psihološkog nasilja. Sagledavanje i prepoznavanje pokazatelja nasilne veze je prvi korak karješavanju problema. Niko ne treba da živi u strahu od onog koga voli. Ako prepoznate sebe ili osobu koju poznajete u sledećim pokazateljima i opisima nasilja, reagujte. Pomoć je dostupna.

Porodično zlostavljanje, poznato i kao supružničko / partnersko zlostavljanje javlja se u slučajevima kada u intimnoj vezi ili braku jedna osoba pokušava da dominira i da kontroliše drugu osobu. Porodično zlostavljanje koje podrazumijeva i fizičko nasilje naziva se porodičnim nasiljem.

Porodično nasilje i zlostavljanje imaju samo jednu svrhu: da postignu i zadrže potpunu kontrolu nad vama. Nasilnik nije „fer igrač“. On koristi strah, krivicu, stid, zastrašivanje da bi vas slomio i držao pod kontrolom. Može ugroziti i povrijediti vas ili vaše bližnje.

Porodično nasilje i zlostavljanje javlja se kod heteroseksualnih parova i u vezama među partnerima istog pola i to svih uzrasta, etničke pripadnosti i ekonomskog statusa. Najčešće su žrtve žene, mada i muškarci bivaju zlostavljani, pretežno verbalno i emocionalno, u nekim slučajevima i fizički. Suština je u tome da nasilno ponašanje nikad nije prihvatljivo, bilo da potiče od muškarca, žene, tinejdžera ili starije osobe. Zaslužujete da se osjećate voljeno, poštovano i bezbjedno.

icon
icon
icon
icon